Půjde okolo Moravec? Už se to chystá. Spacáky a guláš před ČT, dokud nepovolí

04.10.2021 14:54

Jak známo, 8. a 9. října proběhnou volby do Poslanecké sněmovny. A jako obyčejně i tyto volby budou pro některé voliče jejich první. V těch letošních, narozdíl od roku 2017, už například mohou hlasovat ti, kteří při tzv. spacákové revoluci na přelomu milénia v ČT nebyli ani na světě. Ovšem mohou zažít druhou. Spacákovou demonstraci chystá již zítra hnutí Odchod. Slibuje spacáky, stany a mikrofon. „Důvod i cíl je jasný – naprosto neobjektivní složení superdebaty před volbami,“ říká.

Půjde okolo Moravec? Už se to chystá. Spacáky a guláš před ČT, dokud nepovolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí
„V roce 2017 bylo v předvolebních debatách 10 stran. V roce 2020 už jen 9. Letos jich do debat pozvala Česká televize jen sedm. Rozhoduje se podle průzkumu Kantaru, který dělá průzkumy na zakázku za peníze ČT. Tedy i z Vašich peněz,“ připomíná hnutí a dodává, že podle průzkumu volebního potenciálu, který si ČT sama nechala zpracovat, má volební uskupení TSS potenciál nad 5,5 %, tedy by mělo být v debatách obsažené.

Nepozvání TSS do superdebat probírala předsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková s moderátorkou Marcelou Augustovou. „Moderátorka ČT odvětila, že ČT se rozhoduje podle těchto kritérií: Tradice strany, členská základna, politická síla a preference,“ píše hnutí Odchod a analyzuje všechny čtyři z těchto aspektů.

U tradice argumentuje přítomností Roberta Šlachty, jehož hnutí vzniklo až po Trikolóře. Svobodní jsou ještě starší a taktéž nepozvaní Zelení dokonce vznikli ve stejném roce jako Česká republika. I členská základna Trikolóry a Zelených je prý větší než u pozvané Přísahy.

„Trikolóra se Svobodnými disponují třemi poslanci, jedním senátorem a řadou komunálních funkcionářů. Zelení mají také několik starostů a jednoho senátora. Přísaha nemá dosud jediného voleného zástupce. Opravdu si místo v debatě zaslouží více, než dvě nepozvaná uskupení?“ argumentuje hnutí Odchod ohledně politické síly. A i v průzkumech jsou obě strany prý porovnatelné.

„Nechceme odstranit Roberta Šlachtu z debat. Ve veřejnoprávní televizi mají mít prostor všichni, kdo mají preference a potenciál u pěti procent. Budeme požadovat připojení všech stran s potenciálem nad 5 %. A použijeme ten stejný průzkum, který si ČT objednala. Budeme požadovat pozvání zástupců Trikolóry a Zelených do debat. Jakkoliv jsou si tyto strany programově daleko, věříme, že mají právo být zastoupeny v superdebatě minimálně stejně, jako Přísaha Roberta Šlachty,“ hlásí demonstranti.

Začátek akce je naplánovaný na šestou hodinu večerní, spolu se zásobováním, demonstranti slibují guláš a další občerstvení. A také: „Pokud se s námi bude vedení ČT odmítat bavit, neustoupíme až do superdebaty (7. 10.) a přespíme klidně i dvě noci.“ A hledá další ochotné, kteří by se protestu proti vynechání TSS a Zelených zúčastnili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…