Půjdou sbírat brambory. Doteď byli úspěšní. Ekonom varuje: Zlé konce

05.11.2020 7:44

Ekonom Štěpán Jurajda v rozhovoru pro Deník N vykreslil neveselou budoucnost Česka. Podle jeho názoru hodně lidí přijde o práci. O práci přijdou i schopní profesionálové a ti nad tím odmítnou jen tak mávnout rukou. Nastanou problémy. Velké problémy.

Půjdou sbírat brambory. Doteď byli úspěšní. Ekonom varuje: Zlé konce
Foto: Martin Pinkas/Euro
Popisek: Štěpán Jurajda

Štěpán Jurajda má za to, že zvláště teď v krizi má být stát mnohem aktivnější v politice zaměstnanosti a pomoci využít talent lidí s větším potenciálem, aby neskončili např. u sbírání brambor. Problém je podle jeho názoru v tom, že vláda v plánu obnovy země nepočítá s investicemi do rekvalifikací.

Tento typ lidí podle zahraničních zkušeností ne vždy bude akceptovat, že má jít o dvě patra níže a že by měl jít na pole sbírat brambory nebo chřest. Když se podíváte na kolaps zpracovatelského průmyslu ve Spojených státech za posledních dvacet let, velká část lidí, kteří tam přišli o práci, se nepřizpůsobila argumentu, že by měla jít pracovat například do McDonaldu,“ poznamenal Jurajda.

„Ti lidé se chovají destruktivně v politickém systému, umírají na zneužívání drog a podobně. Když se vám zhroutí vaše identita, která je založena na pracovních úspěších, není to vůbec jednoduché. Abychom tuto skupinu účelně navedli na nové pracovní aktivity, role aktivní politiky zaměstnanosti je důležitá. Zatím ale nevidím, že by na trhu práce fungovala. Sociální a druhotné zdravotní dopady této krize jsou přitom téměř stejně důležité jako primární zdravotní dopady samotné epidemie,“ rozvedl myšlenku.

Zatím podle něj nejsme v situaci, kdy by i kvalifikovaní lidé museli bezpodmínečně brát i špatně placenou práci, ale taková doba může přijít. Žijeme totiž v časech, kdy panuje opravdu velká míra nejistoty. Vedle recese je tu i krize zdravotnického systému a zároveň se ukazuje, že ekonomika prostě musí projít restrukturalizací. A na tento ekonomicky smrtící koktejl doplatí v prvé řadě nízkopříjmové skupiny. A těmto lidem by podle Jurajdy nejvíce pomohlo, kdyby se snížila mnoho let nezměněná sleva na poplatníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…