Půta chce, aby byli Starostové vnímáni jako samostatné hnutí

28.03.2014 11:46

Populární liberecký hejtman Martin Půta, pravděpodobný nový předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN), chce, aby hnutí bylo více vnímáno jako samostatný politický subjekt. Uvedl to v rozhovoru pro server Deník.cz s tím, že debata o základních cílech a směřování STAN teprve čeká. Odmítl potvrdit spekulace o tom, že lídrem kandidátky koalice STAN, lidovců a zelených v Praze bude exrektor Karlovy univerzity Václav Hampl.

Půta chce, aby byli Starostové vnímáni jako samostatné hnutí
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Libereckého kraje a předseda STAN Martin Půta

„Byl bych rád, aby Starostové a nezávislí byli více vnímáni jako samostatné politické hnutí, což doteď nejsou. Ve svých řadách máme plno úspěšných komunálních a regionálních politiků, takže na změnu pohledu na STAN máme určitě dostatek sil,“ uvedl Půta.

Na námitku serveru, že starostové a zastupitelé jsou lidé, kteří většinou řeší nepolitické záležitosti, uvedl, že hnutí sice má politický program, ale bude jej čekat debata o základních cílech a směřování. V této souvislosti chce využít toho, že členové hnutí mluví denně s lidmi.

Jenže většina občanů odmítá církevní restituce, které poslanci STAN podpořili. Půta hájí postup poslanců STAN tím, že „nějakou smlouvu o narovnání s církvemi bylo nutné uzavřít, protože se na ni čekalo 24 let“. A také tím, že zásada, že když se někomu něco ukradne, mělo by se to vrátit, by se měla dodržovat. „Kdyby se to lépe vysvětlilo, měla by společnost možná větší pochopení,“ podotkl Půta ještě k tématu církevních restitucí.

Na lídrovi v Praze se musí shodnout všechny strany předvolební koalice

Půta odmítl potvrdit, že lídrem pražské koaliční kandidátky STAN, lidovců a zelených bude bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl. „Zatím bych žádná jména nepotvrzoval, protože i kdybychom se s někým domluvili, je nutné se na společné kandidátce nejdřív shodnout s našimi partnery,“ poukázal na nutnost shody s lidovci a zelenými.

Na otázku, zda nelituje toho,  že se hnutí rozhodlo jít do komunálních voleb samostatně, bez TOP 09, uvedl, že spolupráce na komunální úrovni nebyla odmítnuta paušálně. „Některé naše organizace prostě dospěly k názoru, že postaví samostatné kandidátky, nebo zvolí nějaký jiný koaliční model než s TOP 09. Volby ukážou, jestli to bylo dobré rozhodnutí,“ konstatoval Půta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…