Putin bude polykat žluč, zasnil se Jefim Fištejn. A i jiní mají pro ruského prezidenta chmurné vyhlídky

25.02.2023 16:49

I rok po vypuknutí invaze obyvatelé Moskvy stále věří, že se Rusko brzy dočká vítězství. Sjednocený Západ to vidí jinak, Rusku předpovídá porážku. Podle ruského publicisty bude mít na jaře Ukrajina „zbraň vítězství“. Znovudobytí Melitopolu by mohlo vést k vojenskému převratu uvnitř ruského generálního štábu. Fištejn předpovídá, že „Putin bude polykat žluč“.

Putin bude polykat žluč, zasnil se Jefim Fištejn. A i jiní mají pro ruského prezidenta chmurné vyhlídky
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Před rokem, 24. února 2022, zahájila Ruská federace invazi na Ukrajinu. Podle ruské propagandy jde o osvobození rusky mluvící části obyvatelstva Ukrajiny, denacifikaci a demilitarizaci země. I teď, rok od počátku ruské invaze, tomu obyvatelé Moskvy stále věří a o invazi smýšlejí jako o nutné vojenské operaci, v níž Rusko pouze brání svou nezávislost a svobodu občanů. Zjistili to reportéři agentury Reuters, kteří se v Moskvě bavili s lidmi různého věku, co si od konfliktu s Ukrajinou slibují. Většina z nich neochvějně věří v brzké ruské vítězství. „NATO s námi válčí skrze Ukrajinu a dodává těm nacistům vybavení. Těšíme se, že letos vyhrajeme – doufejme. Čím dříve to skončí, tím lépe,“ říká obyvatel Moskvy Jevgenij. „Válka je samozřejmě špatná, ale tento rok ukázal, že jiné rozhodnutí udělat nešlo,“ myslí si i Ruska Marina.

Pro Ukrajince se celý rok nesl ve znamení smutku. Jak uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, byl však i ve znamení jednoty – jednoty Západu. Ten Rusku naopak slibuje porážku.

„Přibližně k 1. květnu bude mít Ukrajina ‚zbraň vítězství‘ – tanky, obrněné transportéry, dělostřelectvo pálící na 160 nebo až 320 kilometrů,“ říká ruský publicista Andrej Piontkovskij vystupující proti Putinovu režimu. V rozhovoru pro web Unian uvádí, že na jaře bude Ukrajina disponovat zbraněmi dodanými Západem a mohlo by díky tomu dojít ke znovudobytí Melitopolu a pak i k obklíčení Krymu. To by následně mohlo vést k „zhroucení ruského režimu“. Až bude Melitopol opět v rukou Ukrajinců, nastane podle Piontkovského chaos mezi ruskými generály, kteří už teď vykazují jisté známky nespokojenosti s rozhodnutím Putina zahájit útoky v únoru. Vina za toto rozhodnutí však padne na generály. Mohlo by tak dojít ke snaze zbavit se Putina. „Je to takový základní scénář. Generálové nebudou čekat, může dojít k vojenskému převratu. Neúspěch takového rozsahu může vést k eskalaci už tak napjatých vztahů v Kremlu,“ uvádí Piontkovskij.

Významnou roli může sehrát i setkání Zelenského s prezidentem Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingem. Zelenskyj možné setkání, které by bylo ku prospěchu jak Ukrajiny, tak Číny, poprvé zmínil v pátek. Čína se zatím na výzvu k setkání nevyjádřila, vyzvala ale k příměří mezi Ruskem a Ukrajinou a k zahájení mírových jednání. Požaduje i ukončení sankcí vůči Rusku.

„Čína hraje dvojí hru, Rusko nemůže opustit, na druhé straně má zájem udržet si obchodní pozici,“ vysvětluje bývalý ministr Lubomír Zaorálek kroky Číny. „Čína nikdy nedělá nic jen tak, nejde o zájmy Putina, hledí si vlastních zájmů. Putin bude muset polykat žluč, až uvidí čínského prezidenta na Majdanu,“ míní publicista Jefim Fištejn. Ten se po pořadu CNN Prima NEWS 360° potkal s bývalým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…