Putin chce jít po Ukrajině dál? Vážný signál z nejvyšších kruhů Estonska

26.03.2022 21:36

Rusko se po rozpoutání války na Ukrajině ve velké míře snaží o nábor estonských občanů s cílem vydolovat informace o estonském hraničním pásmu a vojenské infrastruktuře v zemi, uvedl v rozhovoru pro britský deník The Times estonský ministr vnitra Kristian Jaani. Cílem ruských špionů je podle něho získání informace, kudy je možné snadno proniknout do země, a sběr podrobností o bojové skupině NATO v estonské Tapě.

Putin chce jít po Ukrajině dál? Vážný signál z nejvyšších kruhů Estonska
Foto: wikipedia
Popisek: Tallin.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí
Že ruská rozvědka v Estonsku aktivizuje své náborové aktivity, uvedl pro britský deník The Times tamní ministr vnitra Kristian Jaani. Ruské operace v zemi se podle něj v posledních týdnech „výrazně zvýšily“ v souvislosti s eskalací napětí v regionu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Špioni se podle estonského ministra snaží kvůli získání informací o navázání kontaktu s obyvateli Estonska více než kdy dříve. Následně se pokoušejí získat informace o estonských pohraničních zařízeních a o tom, jak by bylo možné tajně překročit hranici do země.

V Estonsku tak nyní panují obavy, že by pro Rusy mohli za této taktiky nevědomě pracovat i běžní občané. Z těch by podle článku Larisy Brownové, redaktorky sekce obrany v časopisu The Times, mohli Rusové rovněž rekrutovat spolupracovníky, kteří by eskalovali napětí, destabilizovali by zemi protesty, pořizovali fotografie vojenské infrastruktury, nebo dokonce shromažďovali zpravodajské informace o bojové skupině NATO v estonské Tapě, kterou vedou Britové.

Estonská Služba vnitřní bezpečnosti (Kaitsepolitseiamet) již kvůli hrozbě umístila na hraničních přechodech veřejné nápisy, které popisují, jak se příchozí mohou vyhnout náboru bezpečnostními orgány Ruska či Běloruska. Jaani občany země vyzval, aby v případě jakéhokoli podezření raději informovali buďto na Kaitsepolitseiamet, anebo policii.

„Je důležité, aby lidé věděli, že spolupráce s ruskými speciálními službami je trestná podle trestního zákona a že i pokud se člověk chytí do sítě, naše bezpečnostní orgány mu mohou pomoci,“ vysvětlil Jaani.

„Ode dneška veřejně žádáme lidi, kteří překračují hranice, aby hlásili pokusy ruské/běloruské rozvědky o nábor a navázání kontaktu,“ vyzývá Kaitsepolitseiamet i prostřednictvím sociálních sítí.

„Je lepší, když s těmito informacemi přijdete nejprve vy k nám než my k vám,“ varuje před spoluprací s ruskými rozvědčíky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…