Putin je fašista, uznejte to už konečně. Ale má smůlu, demokracie vždycky zvítězí. Takto se rozepsal americký profesor

26.04.2015 17:01

Profesor politologie na americké univerzitě Rutgers University-Newark Alexander J. Motyl, který je ukrajinského původu, tvrdí, že Putinův režim je fašistický. Západ by to prý měl uznat a zařídit se podle toho.

Putin je fašista, uznejte to už konečně. Ale má smůlu, demokracie vždycky zvítězí. Takto se rozepsal americký profesor
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Stále více analytiků zabývajících se Ruskem označuje režim Vladimira Putina za fašistický. Nemyslí to však jako urážku, ale konstatování faktu. Mají však tito analytici pravdu? Zdá se, že pro jejich tvrzení existuje spousta důkazů. V čele fašistických režimů stojí charismatičtí diktátoři, kteří kolem sebe budují „machistický“ kult. Mezi hlavní projevy těchto režimů patří výrazný nacionalistický étos, kult násilí, masová mobilizace mládeže, každodenní represe a propaganda. Fašistické režimy jsou u lidí velmi populární. Především proto, že se charismatický vůdce často odvolává na vůli obyčejných lidí. Vše výše zmíněné sedí na Rusko.

Ruští kritici jsou v porovnání se svými západními protějšky mnohem odvážnější a za fašistický označují Putinův režim zcela otevřeně a bez skrupulí. Za to na Západě mnozí věří, že Putinova diktatura se od minulých fašistických režimů liší. Často v této souvislosti hovoří o rozdílných historických podmínkách. Jednoduše se obávají důsledků, pokud budu věci nazývat pravými jmény. Jestliže je Putinovo Rusko fašistické, potom je srovnatelné s hitlerovským Německem a Mussoliniho Itálií. To by znamenalo, že vyzývat k pochopení Putina se rovná výzvě k pochopení čistého zla. Tudíž je pro ně lepší předstírat, že v Rusku nyní fašismus nevládne, a konstatovat, že tam vládne Putinismus.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Pokud můžeme minulost považovat za vodítko pro budoucnost, bude se zdráhání Západu označovat Putinův režim za fašistický nadále výrazně snižovat. Ruští kritici o SSSR v 80. letech minulého století mluvili jako o totalitárním státu, přičemž pro západní inteligenci bylo něco podobného až příliš. Západní analytici dávali přednost označením typu „autoritativní nebo nedemokratické“. Poté, co jim Rusové ukázali, že výraz totalitární byl přesný a politicky korektní, začali jej na Západě rovněž bezodkladně používat. Něco podobného bude jistě následovat i s výrazem fašismus. S tím, jak stále více ruských analytiků označuje Putinův režim za fašistický, budou je muset i jinak velmi opatrní západní politici vyslyšet a dát jim za pravdu. I kdyby doposud volali po tom, že je nutné Putinovi naslouchat.

Pokud začnou západní politici nazývat Putinův režim fašistickým, bude to znamenat průlom v postojích a možná i v celé politice Západu vůči Rusku. Ale i když se bude Západ na jeho režim dívat jako na jasné zlo, nebude to vyžadovat žádné zvýšené úsilí o vojenské řešení problému. „Měkká síla“ a diplomacie musejí mít i nadále důležitější slovo než „tvrdá síla“. Hlavním posunem a změnou v západních postojích by však mohlo být, že Putinův režim je problém, který zmizí, když odejde a jeho režim se zhroutí. Zkrátka a dobře, neexistuje žádné rychlé a bezbolestné řešení celé této záležitosti. Západ čeká tvrdá práce v podobě ekonomické a vojenské podpory Ukrajiny a dalších sousedů Ruska, zastavení ruského imperialismu a v neposlední řadě i podpora antifašistických uskupení uvnitř Ruska. Optimistickou zprávou může být, že z našich zkušeností dobře víme, že demokracie nakonec vždy zvítězí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…