Putin je zdrženlivý, zato v Kyjevě sedí přímo na ministerstvu cizí agenti. Zemanovský senátor též popsal, co způsobí sankce českým zemědělcům

01.08.2014 15:46

Senátor a předseda SPO Jan Veleba se netají tím, že nesouhlasí se sankcemi uvalenými na Rusko. Kritizuje i postup Evropské unie při pokusech řešit konflikt na Ukrajině, ten je podle něj neprofesionální a nezodpovědný. Bývalý šéf Agrární komory také tvrdí, že zpřísnění sankcí vůči Rusku ze strany Evropské unie se dotkne českých zemědělců.

Putin je zdrženlivý, zato v Kyjevě sedí přímo na ministerstvu cizí agenti. Zemanovský senátor též popsal, co způsobí sankce českým zemědělcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Jeden ze čtenářů ParlamentníchListů.cz se na senátora Velebu obrátil s dotazem, proč podle něj jednání s Putinem skončila nezdarem. Také ho zajímalo, zda je skutečně přesvědčen, že je s ruským prezidentem možné jednat. „Také se mi nelíbí sankce, ale dosavadní jednání úplně selhala, takže…“ napsal čtenář.

Senátor Veleba ve své odpovědi zdůraznil, že celá situace je velmi složitá a že naše média informují velmi jednostranně.

„Například se nedočtete, že v současné ukrajinské vládě, která vznikla 22. 2. tohoto roku, když pod samopaly poslanci parlamentu svrhli režim ústavně zvoleného prezidenta Janukovyče a tehdejší vládu, jsou čtyři ministerstva pod kontrolou neofašistických struktur. Nikde se nedočtete, že v části kanceláří ukrajinského ministerstva vnitra v Kyjevě operují tajní agenti cizího státu. Nikde se nedočtete, že zatímco Rusko má pouhé dvě zahraniční vojenské základny, v Sýrii a na Kubě, USA jich má ve130 zemích kolem 700,“ píše Veleba.

Celá odpověď Jana Veleby ZDE.

Podle svých slov by mohl ve výčtu pokračovat. „Dále bych podotkl, že na západě Ukrajiny zuří normální válka za použití dělostřelectva, raket, letadel a umírají ve velkých počtech civilisté, ničí se vesnice a města, na polích úroda. Ti mrtví jsou většinou Rusové. Neumím si představit, že kdyby se toto dělo u hranic USA a ti mrtví byli hypoteticky Američané, co by se stalo. Vlastně ale umím. Takže je to velmi složité a podle informací, které mám, si myslím, že Putin se chová prozatím spíše zdrženlivě,“ napsal čtenáři na svůj profil na ParlamentníchListech.cz.

Na závěr se senátor pustil do spekulací o tom, jak se bude situace vyvíjet dál: „Putin si ještě více upevní svoji popularitu a postavení v Rusku. Ukrajinská ekonomika zkolabuje a ztratí na dlouhá léta schopnost základního fungování a výkonnosti. Ze západní Ukrajiny začne trvalý emigrační proud do Ruska a bude zde velký nedostatek pracovníků v průmyslových a těžebních závodech. Nevylučuji vznik partyzánské války. Současná vláda od této situace uteče a otevře se možnost k nástupu diktatury, mám na mysli vojenské a hnědě zabarvené."

Takto Jan Veleba vykreslil scénář, který prý může následovat. K tomu všemu je prý třeba ještě dopočítat ekonomické a obchodní ztráty států EU, až Rusko na sankce EU a USA odpoví protisankcemi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…