Putin jednal po telefonu o ukrajinské krizi s Merkelovou a Hollandem

27.01.2015 6:59

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je v současné situaci „extrémně důležitý“ politický dialog vedoucí k urovnání ukrajinské krize. Podle sdělení Kremlu to Putin prohlásil poté, co včera večer o ukrajinské krizi telefonicky jednal s Angelou Merkelovou a Françoisem Hollandem. Ruský prezident také obvinil ukrajinské vedení z pokusů o silové řešení.

Putin jednal po telefonu o ukrajinské krizi s Merkelovou a Hollandem
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Příčinou všech nynější potíží na jihovýchodě Ukrajiny je podle ruského vůdce "kurz Kyjeva na silové ovládnutí Donbasu". Putin v rozhovoru připomněl, že už 15. ledna odeslal ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi písemný návrh na okamžité stažení těžké výzbroje z linie donbaské fronty. Takový krok by podle Moskvy znemožnil ostřelování obytných čtvrtí východoukrajinských měst a zabránil by obětem mezi civilisty.

"Formální odpověď" na dopis přišla do Moskvy až dnes, citovala Putina tisková služba Kremlu, aniž uvedla cokoli bližšího z obsahu ukrajinské odpovědi.

Ukrajinská strana na Putinův dopis už dříve reagovala poukazem na zářijové minské dohody, které samy o sobě návrh na stažení těžké výzbroje do vzdálenosti 15 kilometrů od fronty obsahovaly. Moskva podle Kyjeva nemusí navrhovat nový scénář stažení, stačí, když se postará o plnění minských dohod, vzkázala do Ruska ukrajinská diplomacie.

Putin v telefonickém rozhovoru s Merkelovou a Hollandem poukázal na "extrémní důležitost" navázání politického dialogu mezi kyjevskými úřady a "představiteli Doněcka a Luhanska". Jedině tak lze podle Putina nalézt řešení ukrajinské krize a zastavit krveprolití.

Ukrajinští rebelové chtějí spojit armády doněcké a luhanské republiky

Separatisté, které podle Kyjeva i Západu Rusko intenzivně podporuje a vyzbrojuje, vidí řešení konfrontace jinde. Jejich vůdce Alexandr Zacharčenko včera prohlásil, že hlavním cílem vzbouřenců je nyní "spojení armád doněcké a luhanské lidové republiky". Proto povstalci usilují o obsazení města Debalceve, které leží na strategickém silničním a železničním koridoru mezi Doněckem a Luhanskem.

Až operace "narovnání frontové linie" skončí, budou pluky obou lidových republik bojovat proti ukrajinské armádě společně, řekl Zacharčenko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…