Putin má dle bývalého poradce CIA plán, jak zvrátit výsledky ukrajinských voleb. Zaměří se prý na Jaceňuka

29.10.2014 12:05

Politický analytik Paul A. Goble tvrdí, že ani po volbách nemá Ukrajina zdaleka vyhráno. Ruský prezident Vladimir Putin se prý bude i nadále snažit zemi škodit a zvrátit její cestu do evropských struktur.

Putin má dle bývalého poradce CIA plán, jak zvrátit výsledky ukrajinských voleb. Zaměří se prý na Jaceňuka
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Vadí vám, že si režisér Robert Sedláček přišel převzít vyznamenání od Zemana v tričku a mikině?

86%
14%
hlasovalo: 8428 lidí

„I když Putin nedokázal narušit ukrajinské volby, zajistit podporu proruským kandidátům ani vyprovokovat Ukrajince k hlasování pro extremisty, bude se i nadále snažit zvrátit evropský kurz Ukrajiny. Přitom v mnoha ohledech si za výsledky hlasování může sám. Anexe Krymu sjednotila Ukrajince jako nikdy před tím. Dalo by se s notnou dávkou ironie říci, že Stalin byl vzhledem k připojení dalších území k Ukrajině největším budovatelem ukrajinského státu a Putin zase největším budovatelem ukrajinského národa," tvrdí Goble.

„Podobně se na celou věc dívá i Vitalij Portnikov na serveru Profile.ru ve svém článku nazvaném Díky Putinovi za radu. Ale Putinova nechtěná role budovatele ukrajinského národa však ještě není u konce. Ruský prezident má stále ještě v rukávu několik es, díky čemuž může rozehranou partii v ukrajinském parlamentu i ukrajinských městech dovést do vítězného konce," míní Goble.  

„Je velmi pravděpodobné, že Putin, který rozhodně nemůže být spokojen s výsledky ukrajinských voleb, již přemýšlí, jak by své karty co nejlépe využil. Ve svém komentáři zveřejněném na ruském serveru Grani.ru publicista Boris Sokolov uvažuje, co Putin podnikne v rámci současného ukrajinského politického systému a především, jaké budou jeho kroky jdoucí proti němu," píše Goble.  

Sokolov poukazuje na to, že nový ukrajinský parlament bude mít jen velmi málo prorusky orientovaných poslanců a ti nebudou mít prakticky žádný vliv na činnost vlády. Moskva se však podle něho bude jistě pokoušet vyvolávat osobní konflikty mezi politickými špičkami v zemi, tak jako se to dělo mezi Juščenkem a Tymošenkovou v nedávné minulosti. „Putinův cíl je zřejmý, dostat k moci opět Janukovyče," píše Sokolov.  

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

Podle Sokolova se bude snažit Moskva dělat vše pro to, aby došlo mezi Porošenkem a Jaceňukem k zásadnímu rozkolu. To by mohlo vést k utlumení aktivity ukrajinského parlamentu i vlády a země by byla opět uvržena do chaosu. „Stejně tak není důvod se domnívat, že by Putin v případě potřeby váhal s vojenskou intervencí," míní Sokolov.

„Moskva se bude podle Sokolova snažit oslabit vliv premiéra Jaceňuka, který na rozdíl od Porošenka zaujímá vůči Moskvě tvrdší přístup. Jaceňuk se totiž netají s názorem, že v dohledné době se nepodaří najít kompromis, který by byl přijatelný pro obě strany," připomíná Goble.  

Podle Sokolova je však přibližně polovina nových poslanců nějakým způsobem spojena s majdanskými protesty. „Proto zde existuje velká naděje, že nepřipustí, aby je Putin rozdělil a oni se obrátili proti sobě. Pouze jejich soudržnost může Ukrajině zajistit nastartování reforem a opětovné získání územní celistvosti," domnívá se Sokolov.  

„Bohužel Sokolov zapomíná na to, že mnoho západních politiků by rádo v jednání mezi Kyjevem a Moskvou vidělo dosažení kompromisu. Tito lidé tedy budou požadovat, aby Ukrajina přikročila k některým ústupkům, což by zemi mohlo uvrhnout do chaosu. Tedy přesně v to, co Putin doufá," poukazuje Goble.  

Pouze úzká spolupráce ukrajinských demokratů a demokratů ze Západu může podle názoru Gobleho Putinovi zabránit v dosažení jeho cílů. „Vytvořit takové spolehlivé a vzájemně se podporující společenství však nebude snadné, vzhledem k tomu, že Putin již ukázal, že je připraven použít silové řešení, včetně brutální vojenské agrese," varuje Goble.  

Paul A. Goble je americký politický analytik se specializací na SSSR a Rusko. V minulosti působil mimo jiné jako poradce americké vlády pro oblast vztahů s Ruskem a rovněž jako analytik v CIA. Je autorem více než 150 článků zabývajících se etnickými a národnostními tématy v zemích bývalého Sovětského svazu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…