Putin má prý smůlu. Tohle na Spojené státy a NATO nesvede

06.04.2016 22:51

Komentátor Paul Roderick Gregory ve svém textu publikovaném agenturou Bloomberg konstatuje, že o okrádání Ruska kleptokraty z Kremlu se vědělo již dávno. Ale až kauza Panama Papers prý jasně ukázala, že nejde jen o dohady. Převedení majetku do daňových rájů se prý projeví na zářijových volbách.

Putin má prý smůlu. Tohle na Spojené státy a NATO nesvede
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

Informace o praní špinavých peněz v daňových rájích publikovala před třemi dny všechna význačná média zároveň. Včetně BBC, The New York Times či německé ARD. Podle Gregoryho je však pro Putina ještě horší, že se celým případem zevrubně zabývá také opoziční ruský deník Vedomosti. „Deník předevčírem rozebíral okolnosti spojené se společností Sandalwood Continental, která je zaregistrována na Britských Panenských ostrovech. Tato společnost byla založena ruskou bankou, jejímž hlavním akcionářem je Putinův osobní bankéř Jurij Kovalčuk,“ uvádí Gregory.

Sandalwood Continental půjčila 200 milionů dolarů společnosti Horwich Trading, která je zaregistrována na Kypru. „Částka postupně protekla přes společnost Ove Financial do International Overseas Media, kterou ovládá starý Putinův přítel a kmotr jedné z jeho dcer Sergej Roldugin. Podle Panama Papers spravují lidé z Putinova okruhu aktiva ve výši asi 2 miliard dolarů. Podobné služby však nabízejí další stovky firem, takže lze předpokládat, že Putinovi spojenci v dalších daňových rájích ukrývají mnohem větší peníze,“ soudí Gregory.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Na dotazy novinářů Putinův mluvčí Peskov neodpovídá. Kreml považuje zveřejněné informace za pokus ovlivnit výsledek parlamentních voleb, které se budou konat letos v září. Samotný prezident Vladimir Putin se snaží vše vylíčit jako útok na svoji osobu. Ovšem projektem Panama Papers se zabývalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) déle než rok a v celé kauze figurují jména mnoha dalších politiků z celého světa. Včetně politických vůdců z Islandu, Pákistánu, Ukrajiny, Saúdské Arábie atd.“

Podle Gregoryho je Putinovo tvrzení nesmyslné, protože v aféře figuruje také jméno jeho ukrajinského rivala, prezidenta Petra Porošenka. „Většina obviněných politiků se odmítla k celé záležitosti vyjádřit. Porošenko potom tvrdil, že chtěl daňový ráj využít k restrukturalizaci svých čokoládoven před jejich prodejem,“ píše Gregory a tvrdí, že pro Putina nebude rozhodně snadné ze všeho jen tak vybruslit. „Zprávy se šíří nejenom po ruských sociálních médiích velmi rychle, než aby šlo vše zamést pod koberec. Věnují se mu opoziční média i představitelé opozice, jako např. protikorupční bloger Alexej Navalnyj.“

„Na rozdíl od Krymu, Donbasu, sestřelení MH17 a vojenské účasti v Sýrii nemůže Putinova propagandistická mašinérie ze všeho obviňovat Spojené státy a NATO. Vzhledem k tomu, že se ruská ekonomika utápí v depresi, budou mít rozzuření Rusové eminentní zájem na tom, aby se obvinění z praní špinavých peněz ruských politiků v daňových rájích uspokojivě vysvětlilo,“ míní Gregory.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …