Putin nechce na Krymu použít sílu, je to prý „krajní možnost"

04.03.2014 14:23

Putin prohlásil, že na Krymském poloostrově neoperují ruští vojáci, ale „ozbrojené síly sebeobrany". Moskva podle něj zatím necítí potřebu povolat na Krym své vojenské jednotky, i když taková krajní možnost existuje. Případné použití ozbrojených sil na Krymu bude podle ruského vůdce „plně odpovídat normám mezinárodního práva".

Putin nechce na Krymu použít sílu, je to prý „krajní možnost"
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Rusko totiž má k dispozici oficiální žádost legitimního ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Případné rozhodnutí o použití vojenské síly bude podle ruského prezidenta v souladu s ruskými závazky i zájmy.

Moskva prý dosud jen posílila ochranu svých vojenských objektů na poloostrově vzhledem k opakujícím se hrozbám. „Stahovaly se tam teroristické bojůvky," řekl Putin. Dodal, že na stranu krymských proruských sil přešlo „bez jediného výstřelu" 22.000 ukrajinských vojáků a několik desítek protiraketových systémů S-300. Tyto informace, které se dnes objevily v krymských médiích, ukrajinská armáda popřela.

Ruská armáda možná obsadí i východ Ukrajiny

Pokud k nezákonnostem dojde i na východě Ukrajiny, použije také tam Rusko veškeré prostředky, které má k dispozici, varoval Putin. Obyvatelé Ukrajiny mají podle něj právo rozhodnout nejen o osudu své země, ale i svého regionu. Nové vedení v Kyjevě podle ruského prezidenta nemá mandát rozhodovat o budoucnosti země. „Jedni podvodníci na Ukrajině nahradili podvodníky jiné," poznamenal Putin.

Ruský prezident zvlášť zdůraznil, že jeho země nechce bojovat s ukrajinským lidem, případné rozhodnutí o nasazení ruské armády bude směřovat jen k jeho ochraně. O připojení Krymského poloostrova k Rusku Moskva podle Putina neusiluje. „Takovou variantu nezvažujeme," řekl.

Viktor Janukovyč je podle Putina stále legitimním prezidentem, i když byl odstraněn od moci. Částečnou legitimitu přiznal ruský vládce i ukrajinskému parlamentu.

Odvolávat velvyslance z USA Putin nechce

Putin se ohradil proti kritice, kterou jeho postup na ukrajinském Krymu vyvolal. Západ si podle ruského prezidenta počíná jako „slon v porcelánu". Veškeré hrozby adresované Moskvě jsou podle něj škodlivé a kontraproduktivní. Šéf Kremlu v této souvislosti komentoval chystaný summit skupiny G8, který má hostit jihoruské Soči a který chce Západ bojkotovat. „Jestliže západní státníci přijet nechtějí, nemusejí," řekl Putin.

Putin odmítl hlasy z ruského parlamentu volající po odvolání ruského velvyslance z Washingtonu. Takové opatření je podle šéfa Kremlu „tou poslední možností", k níž by se jen nerad uchýlil.

Na Ukrajině došlo k protiústavnímu převratu a ozbrojenému uchopení moci, komentoval Putin vývoj v zemi západního souseda od loňského prosince. Prezident Janukovyč se podle něj v únoru po jednání s opozicí fakticky vzdal moci a ztratil šance na znovuzvolení.

Opozice za těchto okolností podle Putina neměla důvod k ozbrojenému převzetí moci. „Popření ústavních postupů je v postsovětském prostoru kardinální chybou," zdůraznil šéf Kremlu.

O místě pobytu svrženého ukrajinského prezidenta nejsou žádné informace. Některá ruská média dnes přinesla informaci, že Janukovyč v noci na dnešek v Rusku podlehl srdečnímu záchvatu. Poslanci ruské Státní dumy zprávu popřeli s tím, že jde o projev „informační války Západu".

Sám Putin dnes zprávy o Janukovyčově úmrtí popřel. Novinářům řekl, že se s Janukovyčem před dvěma dny setkal a byl „zdráv a při smyslech". Jednou prý svržený ukrajinský prezident sám půjde na pohřeb svých pomlouvačů.

Putinovy výroky na tiskové konferenci k situaci na Ukrajině:

„Janukovyč je legitimním prezidentem Ukrajiny, neuskutečnila se zákonná procedura jeho odvolání."

„Na Ukrajině se uskutečnil ústavní převrat a ozbrojené uzurpování moci."

„Jedni podvodníci na Ukrajině nahradili podvodníky jiné."

„Janukovyč nevydal ani jeden nezákonný rozkaz, byť se prakticky vzdal moci.

„Vláda v Kyjevě nemá celonárodní mandát k rozhodování o budoucnosti Ukrajiny.

„Ukrajinský lid chtěl změny, nelze je však prosazovat nezákonnými, neústavními kroky."

„Všem ukrajinským občanům, ať žijí kdekoli, musejí být zajištěna stejná práva k rozhodování o budoucnosti Ukrajiny."

„Pokud ve východních oblastech Ukrajiny nastane chaos, Rusko si vyhrazuje právo využít všechny prostředky, které má k dispozici."

„Protiústavní kroky opozice rozkolísaly východ a jihovýchod Ukrajiny."

„Ozbrojené síly Ruské federace na Ukrajině lze nasadit jen v krajním případě na legitimním základě."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…