Putin nic jiného neumí, Kreml je paralyzovaný, nedaří se jim. Profesor Rusko nešetřil

10.07.2022 16:01 | On-line

Emeritní profesor válečných studií na King’s College v Londýně Lawrence Freedman v komentáři pro server The New Voice of Ukrajine konstatoval, že se začíná drolit obraz ruského prezidenta Vladimira Putina jako rozhodného vůdce, který si i ve válce na Ukrajině jde tvrdě za svým. Skutečnost je podle zkušeného profesora jiná. Putin se podle něj tak zoufale drží svého původního plánu, protože nedokáže vymyslet nic lepšího. Ač plán nevychází podle jeho představ.

Putin nic jiného neumí, Kreml je paralyzovaný, nedaří se jim. Profesor Rusko nešetřil
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Lawrence Freedman na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina poznamenal, že pán Kremlu sám sebe vykresluje jako muže, který má určitou strategii ve válce na Ukrajině a té se drží, ať se děje, co se děje. A pokud se zrovna nedaří ji naplňovat, ještě přitvrdí.

Jenže tento obraz se podle profesora začal drolit. Profesor má za to, že Kreml je čím dál víc paralyzován, protože Putin sice vidí, že jeho plán nevychází, ale nedokáže vymyslet lepší, takže se zuby nehty drží svého původního záměru.  

„Za vším tím chvástáním jeho síla pomalu eroduje. Příznaky toho nelze hledat v ochotě ke kompromisu ve válce, která stále chybí, ale v politické paralýze, která se projevuje tím, že pokračuje ve své zavedené strategii, protože ho nenapadá nic lepšího, co by mohl udělat,“ poznamenal Freedman.

Na nedávném ekonomickém fóru v Petrohradu, kde se objevili také zástupci afghánského Tálibánu, Putin prohlásil, že Rusko západní sankce přečká a nakonec z nich vyjde ještě silnější, protože v Rusku žijí silní lidé. Profesor Freedman k tomu dodal, že ruská ekonomika letos klesne o osm procent, a to jsou jen oficiální odhady. Neoficiálně se hovoří i o patnácti procentech. Prozatím to ale ruská ekonomika zvládá. Kvůli vysokým celám ropy a zemního plynu, které Rusko exportuje.

O vývoji války Putin poznamenal, že ruská armáda pokračuje v osvobozování Donbasu. Freedman k tomu poznamenal, že ve skutečnosti Ukrajinci žijící v tomto regionu trpí pod údery dělostřeleckých granátů i raket.

Putin navíc na svém Petrohradském fóru narazil. Kazašský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev dal přímo na jednání najevo, že neuzná separatistické republiky na Donbase jako samostatné státy, protože kdyby se měla vzít v potaz všechna etnika, která chtějí samostatný stát, na zeměkouli by neexistovalo něco kolem dvou stovek států, ale pět až šest stovek států. A to je z pohledu Tokajeva nepřijatelné.

Podle Freedmana Putin svou operací jen dokazuje, že nemá světu příliš co nabídnout. Něco pozitivního, kvůli čemu by lidé chtěli žít tak, jako se žije v Rusku. A tak lidi získává na svou stranu silou dělostřeleckých granátů. Jako tyran.

Další ruské problémy podle profesora vypluly na povrch v plné nahotě, když Litva v souladu se západními sankcemi odmítla po zemi pouštět do ruské Kaliningradské oblasti zboží po souši. Rusko nemá, jak vyvinout na Litvu větší energetický tlak, protože Litva už se na závislosti na ruských surovinách odstřihla. Jednou z ruských možností je zaútočit na Litvu, ale vzhledem k tomu, že jde o členský stát NATO, podle profesora se to pravděpodobně nestane.

To vše podle profesora ukazuje, že Putin se válkou na Ukrajině, kterou sám rozpoutal, dostal pod tlak a neví, jak z toho ven. Nechce vypadat jako slaboch, a tudíž není ochoten přistupovat na nějaké kompromisy, které by mohly vést k ukončení války, ale na straně druhé nevidí cestu či nechce podstoupit vyšší riziko spojené s nasazením nových armádních sil na Ukrajině, tak aby ruská armáda doklopýtala k vítězství.

„Rusko nyní čelí možnosti, že si skutečně ukouslo víc, než dokáže spolknout,“ upozornil profesor.

Smysluplnou cestu z této patové situace nevidí podle Freedmana ani ruské elity, takže není příliš pravděpodobné, že by byl Putin v dohledné době zbaven moci.

Freedman se domnívá, že Putin sází na to, že se Západ unaví, přestane Ukrajinu podporovat, přestane jí posílat moderní zbraně a Ukrajina se nakonec zlomí. Ale tady by měl podle profesora ruský prezident vzít v potaz, že Západ už mnohokrát vyslovil závazek, že Ukrajině pomůže. A dokud budou mít Ukrajinci vůli k odporu, politici Západu pravděpodobně s podporou Ukrajiny neustanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…