Putin prý hraje vabank. Toto je v pozadí

02.03.2022 21:49

Ruska invaze na Ukrajině zabila před dva tisíce civilistů, tvrdí Ukrajina. Od prezidenta Putina se objevují výhrůžky jadernými zbraněmi. Češi propadají obavám o svou bezpečnost. Co je nyní prioritou pro českou rozvědku ve válce, která vypukla pár set kilometrů od území Česka, popsal v ČT24 bývalý náměstek ředitele zahraniční rozvědky Jan Paďourek. Zmínil, jak číst současné rozpoložení Vladimira Putina, který podle mnohých ztratil kontakt s realitou.

Putin prý hraje vabank. Toto je v pozadí
Foto: Repro: ČT24
Popisek: Jan Paďourek

„Jsem přesvědčen, že jak české, tak západní rozvědky pracují dnes naprosto standardně, tedy tak, aby poskytovaly svým adresátům potřebné a nezbytné informace. Každá taková služba musí být na takovou krizi připravena. Bezesporu to znamená, že zintenzivní svou činnost. Prodlouží pracovní dobu klíčových pracovníků těch služeb a stará se, aby zajistila všechny nezbytné informace. Samozřejmě tam funguje i mezinárodní výměna a spolupráce především v rámci euroatlantického prostoru,“ řekl Paďourek úvodem v obecné rovině.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Slyšíme o vojenských dodávkách ze Západu; jak ale Západ pomáhá skrytě? „V zájmu celého civilizovaného světa je všemi prostředky podpořit ukrajinský spravedlivý boj proti této nesmyslné válce. Bezesporu i zpravodajské služby euroatlantického světa sdílejí informace s ukrajinskými úřady. A naopak možná dostávají informace z Ukrajiny, které jsou i pro jejich pozorování nezbytné,“ řekl bezpečnostní expert.

Objevují se rovněž informace o tom, že ruský vůdce Vladimir Putin je izolovaný, že se na rozdíl od minulosti chová iracionálně a je odtržen od reality.

Podle Paďourka je velmi zásadní analyzovat rozpoložení a způsob uvažování Putina, už pro jeho výhrůžky jadernými zbraněmi.

„Je to velmi důležité, protože Putin je v současné době v pozici diktátora, který zásadním způsobem ovlivňuje současné dění. Je nutno říct a uvědomit si, že ruská válka vůči Ukrajině není ani tak výrazem ruské síly a sebevědomí, ale naopak spíše nedůvěry a jakési slabosti. Putin rozpoutal akci a svým způsobem hraje vabank. Už dnes na mnoha frontách prohrál, nehledě na výsledek té strašné války. Bezesporu navždy ztratil Ukrajinu, protože takovou válku Rusku nikdy neodpustí. Je těžké posuzovat v jakém psychickém stavu je prezident Ruska, ale myslím si, že odborné týmy by se tím měly zabývat. Je to velmi důležité,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…