Putin prý „stíná“ hlavy generálů a tajných agentů. Za Ukrajinu

12.03.2022 21:38

Ruský prezident Vladimir Putin údajně dělá čistku mezi armádními generály a členy tajných služeb. Podle spekulací je důvodem pomalý postup ruské armády nebo chybné informace, které měl od tajných složek obdržet, informuje o tom server iDNES.cz.

Putin prý „stíná“ hlavy generálů a tajných agentů. Za Ukrajinu
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Ruský vůdce měl nahradit téměř desítku generálů, kromě toho šéfům tajných složek nařídil domácí vězení, s odvoláním na ukrajinské zdroje to uvádí washingtonské analytické pracoviště Institut pro studium války (ISW).

Podle institutu také nařídil Putin zatýkat v ruské tajné službě (FSB). Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov odhaduje, že Putin „kvůli neúspěchu na Ukrajině“ nahradil nejméně osm generálů.

Původní zdroj ZDE.

V domácím vězení byli podle ukrajinských zdrojů šéf 5. oddělení FSB Sergej Beseda a jeho zástupce Anatolij Bojuch. Institut upozorňuje, že tyto informace není možné nezávisle ověřit.

O čistkách v nejvyšší patrech FSB informuje i opoziční zpravodajský portál Meduza sídlící v Lotyšsku. Šéfové FSB mají podle nich být zodpovědní za informování prezidenta Putina o postupu invaze na Ukrajině. Odhaduje se, že Putina mohli šéfové informovat záměrně chybně, aby nenarušili jeho představu o hladkém průběhu invaze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…