Putin s Merkelovou a Barrosem řešili klesající dodávky ruského plynu do Evropy. A Ukrajinu

15.09.2014 22:02

Přidružení Ukrajiny k Evropské unii a ochabujícím dodávkám ruského plynu do Evropy byly dnes věnovány telefonáty ruského prezidenta Vladimira Putina s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a šéfem Evropské komise Josém Barrosem. Podle stručné zprávy Kremlu Putin slíbil, že Moskva bude o problémech s plynem s evropskými partnery „usilovně jednat".

Putin s Merkelovou a Barrosem řešili klesající dodávky ruského plynu do Evropy. A Ukrajinu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

S Merkelovou i Barrosem ruský prezident hovořil o pátečním bruselském jednání evropského komisaře pro obchod Karla De Guchta s ukrajinským ministrem zahraničí Pavlem Klimkinem a ruským ministrem hospodářského rozvoje Alexejem Uljukajevem. Na jejich jednání padlo rozhodnutí, že smlouva o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou, která je součástí asociační dohody, začne být plně uplatňována až v roce 2016.

Mezi Ukrajinou a Ruskem podle Putina nenastanou změny v obchodních vztazích do roku 2016

Rusko, kterému se hospodářské sbližování Ukrajiny s EU nelíbí, pro případ spuštění režimu volného obchodu hrozilo zavedením cel na ukrajinské výrobky.

Putin v rozhohovoru s Merkelovou výsledky pátečního jednání hodnotil pozitivně a řekl, že je třeba upřesnit „praktické detaily". Barroso v této souvislosti šéfovi Kremlu řekl, že o odkladu režimu volného obchodu budou nyní probíhat konzultace jednotlivých členských států Unie. Putin potvrdil, že do roku 2016 nenastanou žádné změny v úpravě obchodních vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem.

V otázce dodávek ruského plynu se Putin s Barrosem dohodli, že je třeba uspořádat ministerskou schůzku, a to v co nejkratší době. Její termín navrhne Moskva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…