Putin sdělil Turecku něco, co rozhodně zapůsobí. Nejen na Turky

26.11.2015 10:32

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem zůstávají i nadále napjaté a nezdá se, že se začaly vášně uklidňovat. Prezident Vladimir Putin včera ještě přilil olej do ohně, když veřejně poukazoval na narůstající islamizaci Turecka za vlády prezidenta Erdogana. Přesto podle většiny analytiků další eskalace napětí nehrozí.

Putin sdělil Turecku něco, co rozhodně zapůsobí. Nejen na Turky
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Putin podle agentury Reuters poukazoval na to, že turečtí političtí představitelé pokračují v islamizaci společnosti, což považuje on sám za velmi alarmující. „Tento problém se netýká jen sestřeleného letadla, ale má mnohem hlubší kořeny. Současná politická garnitura v Turecku již mnoho let prosazuje politiku, prostřednictvím které dochází k islamizaci země,“ prohlásil Putin den po incidentu na turecko-syrských hranicích. Analytici a experti z celého světa diskutují nad tím, jaké důsledky může mít incident na vztahy mezi oběma zeměmi. Hlasy hovoří o možném riziku další eskalace napětí či dokonce hrozbě třetí světové války, jsou však v menšině. Většina expertů tvrdí, že Turecko i Rusko se ze strategických a ekonomických důvodů navzájem potřebují, a proto nemají důvod vše ještě vyostřovat.

Celou zprávu agentury Reuters máte k dispozici ZDE.

Tento názor zastává mimo jiné také šéf globální analytické společnosti Teneo Intelligence Wolfango Piccoli, který o možném vývoji situace hovořil v televizním vysílání agentury Bloomberg. Podle Piccoliho může například dojít v nejbližší době k razantnímu snížení počtu ruských turistů, kteří se jinak značnou měrou podílejí na příjmech tureckého cestovního ruchu. „Moskva by rovněž mohla znepříjemnit tureckým exportérům vstup na ruské trhy v podobě různých zdravotních či ekologických standardů, jež by se pro ně staly prakticky nesplnitelnými. Kromě toho se Rusové možná budou snažit znepříjemnit život tureckým kamionům vstupujícím do země. Putin má k dispozici skutečně širokou škálu podobných opatření,“ míní Piccoli.

Celý rozhovor s Piccolim je ZDE.

Na druhou stranu se Piccoli domnívá, že žádné skutečně vážné důsledky mít zmiňovaný incident nebude. Něco takového by prý mohlo následovat jedině tehdy, že by turecká armáda sestřelila další letadlo. „Skutečně neočekávám, že by situace nějak zvlášť vygradovala. Sestřelení ruské stíhačky navíc nemělo nic společného s ochranou hranic. Šlo podle mého názoru o vzkaz adresovaný Spojeným státům, Rusku, Německu a vůbec celé Evropě, ve kterém Turci chtěli dát najevo, že jsou regionální velmocí a musí se s nimi počítat. Turecko bezpochyby chce být součástí západní koalice, která bojuje proti Islámskému tátu. A popravdě řečeno si ani nic jiného nemůže dovolit,“ konstatuje Piccoli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…