Putin se nyní uchýlí ke strategii „východ“. Prohru prodá jako úspěch, věří analytik

30.03.2022 23:04

Bezpečnostní analytik Michal Smetana tvrdí, že Rusko očividně selhalo ve svých vojenských plánech na Ukrajině a nyní se zaměří už pouze na dobytí Donbasu v administrativních hranicích z roku 2014, což se poté bude snažit ruským občanům pomocí propagandy prodat jako vojenský i diplomatický úspěch. I kdyby se to ale podařilo, což je podle Smetany nejisté, Rusko podle analytika válku již nyní prohrálo. „Rusko z války vyjde ekonomicky slabší, diplomaticky izolovanější a strategicky v mnohem horším postavení než předtím,“ má jasno Smetana.

Putin se nyní uchýlí ke strategii „východ“. Prohru prodá jako úspěch, věří analytik
Foto: Repro Prostor X
Popisek: Bezpečnostní analytik Michal Smetana

Smetana v rozhovoru pro Reflex.cz uvedl, že Rusko neuspělo se svými původními cíli, ačkoliv tvrdí opak. „Ruská strana říká, že dosáhla vytyčených cílů, oslabila ukrajinskou armádu a nyní se může vrhnout na osvobození Donbasu, což byl vždy prvotní cíl, a případné dobytí Donbasu proto bude přetaveno do politického vítězství,“ naznačil Smetana plány Ruska v příštích týdnech a upozorňuje, že původní plány byly prokazatelně jiné.

„Oni říkají, že to byl jejich cíl od začátku, což je určitě tvrzení, které se nezakládá na pravdě. Podle jejich postupu v prvních týdnech války byl cíl jiný. Donbas si Vladimir Putin vytyčil jako svůj nový cíl až ve chvíli, kdy musel slevit ze svých maximalistických a přehnaně ambiciózních plánů, které nekorespondovaly s vojenskými prostředky, zvolenou taktikou ani přípravou pozemní armády, jejíž nižší důstojníci a vojáci do poslední chvíle nevěděli, do čeho jdou, a tomu odpovídá i jejich morálka a motivace,“ uvedl bezpečnostní analytik.

Ruská armáda podle Smetany na frontě u Kyjeva i v jiných oblastech narazila na kulminační bod, kdy už nebyla schopná dosahovat smysluplných operačních úspěchů a musela přejít do mírné defenzivy. „Ukrajinská armáda proto pomalu přechází k dílčím protiofenzívám, zejména na severu kolem Kyjeva. Pro Rusko už teď bude důležité jen držet obranné pozice a bude tam držet velkou část ukrajinské armády a bude se moci soustředit na dobytí Donbasu v těch administrativních hranicích z roku 2014 a tehdy to budou moci prohlásit za politické vítězství,“ vysvětloval Smetana.

Hlavní boje by prý teď měly pokračovat u Mariupolu nebo Charkova. „Mariupol padne v několika příštích dnech až týdnech, když ho bude Rusko kontrolovat, uvolní se mu vojáci a přesune se k Izjumu a soustředí se na dobytí Donbasu. „To se jim ale podle mě vůbec nemusí podařit, je tam stále spousta otazníků, zatím se stále drží Charkov nebo Izjum a ani v pátém týdnu války nevidíme, že by se Rusko blížilo k tomu tato města dobýt,“ prohlásil bezpečnostní analytik.

Samotná válka je podle Smetany velkou strategickou chybou a již nyní prezident Putin prohrál. „Teď nechávám stranou to, že jde o akt proti mezinárodnímu právu a všechny ty morální otázky, ale jde podle mě také o strategickou chybu. I kdyby se podařilo dobýt celý Donbas, i pokud by se ho podařilo nějak silově nebo mírovou dohodou udržet a i kdyby to propaganda dokázala protlačit jako vojenský a diplomatický úspěch, tak Rusko už stejně prohrálo,“ zhodnotil Smetana.

„Ty cíle byly mnohem větší, Putin chtěl z Ruska opět udělat velmoc a už v tomto zásadně selhal. Vidíme spojenější NATO než kdy předtím, vidíme státy jako Finsko nebo Švédsko, které přemýšlejí o vstupu do Aliance, členské státy investují obrovské peníze do obrany, vidíme největší sankce v historii a Rusko z toho vyjde ekonomicky slabší, diplomaticky izolovanější a strategicky v mnohem horším postavení než předtím. Takže rozhodně se budeme moci bavit o ruském vítězství,“ dodal Smetana s tím, že se navíc boje mohou protáhnout klidně na několik let.

I proto prý musí Západ vytrvat ve vojenské a materiální podpoře Ukrajině a také ve zpravodajské spolupráci. „Rozhodující bude v dodávkách neustat a okupovanou zemi systematicky podporovat, bojovat se totiž může měsíce, možná roky,“ uvedl Smetana s tím, že jinak by Západ nic jiného podnikat neměl a rozhodně by neměl do války vojensky zasahovat.

„To by bylo kontraproduktivní a nebezpečné. Pro Vladimira Putina není přijatelná jiná než vítězná válka. S ohledem na situaci na bojišti už redefinoval úspěch své speciální operace, která by se změnila v politickou prohru, pokud by se konflikt přesunul na území Ruska. Než to, raději jaderný útok. Pokud by došlo k přímému vojenskému zapojení NATO, šance, že by k takovému kroku mohlo dojít, se zvyšuje. Nevíme jak, nejsem schopen to říct na procenta, protože nemáme způsob, jak to spočítat, ale v logice toho strategického uvažování se s tím počítat dá,“ dodal Smetana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…