Putin se vrací. Ruský binec. Občanská válka v Turecku, slušný Obama. Úplně vše o dnešní show ,,VVP"

14.04.2016 20:04

Ruský prezident Vladimir Putin přes tři a půl hodiny besedoval s občany Ruské federace pomocí telefonů, SMS, MMS, sociálních sítí anebo videohovorů v  pořadu Přímá linka s Vladimirem Putinem. Prezidentovi byly položeny celkem rekordní 3 miliony dotazů, z nichž Putin mohl odpovědět jen na zlomek, a to celkem na 80. To nejzajímavější z pořadu vybrala a komentuje pro Parlamentnílisty.cz Veronika Sušová-Salminen.

Putin se vrací. Ruský binec. Občanská válka v Turecku, slušný Obama. Úplně vše  o dnešní show ,,VVP"
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Přímá linka s Vladimirem Putinem je svým způsobem unikátní formát pořadu, který má hned několik rovin. Na prvním místě vytváří prostor přístupnosti prezidenta, který má v politické kultuře Ruska zvláštní postavení. V tomto smyslu má pořad demokratické vyznění a dává alespoň virtuálně možnost obrátit se k prezidentovi země a oslovit ho. Zároveň odkazuje na určité monarchistické rysy, které jsou v Rusku velmi silné a vedou k upřednostnění personalizace moci a politického procesu.

Pořad slouží také jako určitý lidový ventil – řada otázek totiž obsahuje kritiku místních činovníků, žádosti o pomoc těch, kdo se pomoci nedočkali, stížnosti na špatnou práci gubernátorů či vlády. Kreml tak nechává ventilovat problémy občanů, které prezident jako nad-politická figura de facto neutralizuje. Otázky a jejich konkrétní struktura mají samozřejmě sociologickou hodnotu pro Kreml – mohou identifikovat nálady ve společnosti a ukazovat na nejaktuálnější problémy či názory obyčejných lidí po celé zemi.

Konečně, pořad je zároveň vynikajícím PR (public relations) tahem, který pomáhá utvářet Putinovu autoritu a popularitu. Samozřejmě, že je možné diskutovat o tom, do jaké míry je přímý přenos otázka zrežírování a výběru otázek i dotazovaných. O tom se ostatně vedou spory i v samotném Rusku – určitý výběr tu bude hrát svojí roli i s ohledem na to, že jde o PR.

Putin se vrátil z války

Na prvním místě je možné konstatovat to, co už ruská média psala před časem: Vladimir Putin „se vrátil z války“ a začal se více věnovat domácím problémům. Strukturou převládala domácí témata, která se týkala ekonomiky a krize, sociálních problémů Ruska, budoucnost Ruska v ekonomickém i sociálním ohledu. Naopak zahraniční politika Ruska a jeho postavení ve světě dostalo menší prostor než v minulých dvou letech. Je to logické s ohledem na to, že Rusko čekají parlamentní volby, ve kterých bude domácí politika v kontextu probíhající ekonomické krize dominovat. Navíc, hrany ukrajinské krize otupěly, i když k jejímu vyřešení je daleko a vývoj v Sýrii přivedl Rusko a USA ke společnému jednacímu stolu.

Putin v makroekonomickém tématu zachovával – jako ostatně vždy – mírný optimismus: s ohledem na růst HDP pro rok 2017, inflaci, nezaměstnanost a stav zahraničních rezerv Ruska i stavy obou rezervních fondů. Tato slova měla samozřejmě symbolický charakter – posílala signál optimismu a naděje, které byly bezpochyby zarámovány celou řadou Putinem přiznaných problémů.

Jiné téma už tak optimistické nebylo a je určitým deja vu stavu z 90. let – kdy šlo o nevyplácení mezd či jejich zpoždění o měsíce, které pořad nejednou řešil. Putin sice v pořadu vyzdvihnul fakt, že Rusko má relativně malou nezaměstnanost, ale pozorný posluchač si později musel všimnout jedné nuance. Daň za ní jsou totiž problémy s výplatami v řadě firem, které postihla ekonomická krize. Tyto problémy v Rusku byly jistě i v nedávné minulosti, ale je očividné, že se tento problém nyní stal častější, což Putin otevřeně přiznal.

Situace byznysu a nahrazování importů

Z ekonomického okruhu vyberu ještě dvě témata. Tím prvním je často skloňovaná otázka vztahů mezi státem a soukromým byznysem. Pořad ukázal na to, že rétorika a aspirace se často míjejí s realitou (a připusťme, že nejenom v Rusku). Soukromý byznys v Rusku, především ten menší a střední, stále drtí byrokracie a nejrůznější formy „prověrek“, které si „aktivní“ činovníci často mění v soukromý byznys (úplatky ve formě pokut). Putin řekl otevřeně, že v Rusku je stále mentalita „činovníků“, kteří si snaží pomocí byrokracie „zabezpečit rentu“ na úkor byznysu. Nicméně tvrdil také – ve snaze vyvažovat negativní pozitivním – že v poslední době došlo v tomto ohledu ke zlepšení a že počet nejrůznějších prověrek se snížil o jednu třetinu. Z pozvaných podnikatelů v sále optimismus příliš nesálal.

Druhým tématem je problém tzv. nahrazení importů ruskou produkcí, což je téma, které se na jednu stranu dotýká (absolutně akutní) restrukturalizace ruské ekonomiky, strategické bezpečnosti (v případě potravin například) a samozřejmě také protiruských sankcí. Jako stále nevyřešený se ukázal během pořadu problém ruské farmaceutické výroby, která je stále nedostatečná, díky regulacím státu také nerentabilní a závislá na západních komponentech. Ukázalo se také, že ruské podniky v zemědělské výrobě, které se snažily využít nové situace a zvýšit (s pomocí bankovních půjček) svojí výrobu, mají obavy z dalšího vývoje kolem protiruských sankcí. Jejich zrušení by je postavilo do konkurenční situace se západními firmami. Putin nicméně svoje spoluobčany ujistil, že zrušení sankcí proti Rusku není na pořadu dne.

Ukrajina: situace neměnná

V otázce Ukrajiny totiž nedošlo k žádnému většímu posunu, což vedlo k Putinově názoru, že zrušení sankcí proti Rusku není aktuální. Putin, nepřekvapivě, kritizoval minulou vládu Arsenije Jaceňuka za její politiku a na adresu nové vlády Vladimira Hrojsmana, utvořené dnes, řekl, že od ní nečeká vůbec nic.

V otázce plnění minských dohod naznačil poměrně jasně, že z ruského pohledu je míček stále na straně Kyjeva a západních spojenců, kteří by měli v Putinově vizi ovlivnit Kyjev tak, aby ty dohod bylo možné splnit s ohledem na ústavní reformu a zákon o zvláštním statusu Donbasu. Tedy, posun žádný: Rusko vidí svojí roli jako víceméně vyčerpanou a čeká na další kroky Západu.

V Turecku je nepovšimnutá občanská válka

Za zřejmě nejsilnější výrok jeho zahraničněpolitického bloku otázek lze považovat slova o tom, že v Turecku „fakticky“ probíhá „občanská válka“, a to za použití těžkých zbraní, i když se o tom nemluví a nikdo si toho nevšímá. Putin narážel na kurdskou otázku a také na to, že Turecko není v daný moment bezpečná země pro ruské turisty. Zopakoval, že Rusko nemá problém s tureckým národem, ale s tureckým vedením.

Konkrétně tureckého prezidenta se týkal také jeden z Putinových do humoru zabalených jinotajů. Ruský lídr byl i letos dotázán na to, komu by pomohl, kdyby se topil: Porošenkovi nebo Erdoganovi. V odpovědi Putin řekl, že Rusko pomůže všem, pokud o pomoc požádají. Nicméně také řekl, že tomu, kdo se rozhodl utopit se, se už pomoci nedá…

Putinův kompliment: Obama je slušný člověk

Boj proti terorismu a politika v Sýrii samozřejmě nechyběly, ale ani zde nepřišla nějaká velká překvapení. Za pozornost stojí, že ruský prezident tentokrát nevyjádřil žádné preference ohledně toho, koho by viděl raději na postu prezidenta USA – nepřiklonil se ani k Donaldu Trumpovi a ani k Hillary Clintonové, které otázka explicitně jmenovala.

Zajímavé bylo, jak se ale vyjádřil na adresu prezidenta Baracka Obamy a k jeho výroku, že Libye byla chybným řešením. Putin řekl o Obamovi, že je „slušný člověk“ a že podobný výrok dokáže vyslovit pouze „silný“ člověk. Podobnému vývoji jako v Libyi zabránilo Rusko v Sýrii, doplnil dále ruský lídr téma o ruskou agendu. Putinova slova signalizovala současné mírné zlepšení vztahů mezi Washingtonem a Moskvou, i když rozhodně nelze mluvit o nějakém dramatickém zlepšení nebo restartu. Ostatně ten už není s končící administrativou Baracka Obamy ani na pořadu dne.

Prezident-řešitel, který rád kaši

Vladimir Putin vystupoval i tentokrát  v roli řešitele problémů, která odpovídá jeho politickému stylu „ručního řízení“. V průběhu pořadu Putin slíbil vyřešit celou řadu konkrétních problémů, se kterými se na něj obrátili - ať šlo o nevyplácení mezd, špatné podmínky pro zaměstnance, řádné vyšetření zkorumpovaných gubernátorů (několik je nyní v Rusku vyšetřováno za korupci) atp. Putin také například podpořil inkluzi v ruském školství, kterou už přinesl nový ruský školský zákon, ale která se zatím těžko prosazuje v praxi.

Jako vždycky nechyběly osobní a odlehčující otázky. Prezident tak svým spoluobčanům sdělil, že se snaží vyhýbat se lékům, ale že pokud mu je předepíší lékaři, jde o obyčejné preparáty. Dále na otázku v čem on sám šetří, řekl, že s časem, protože je to to nejvzácnější co máme. Na dotaz o spekulacích kolem sňatku své bývalé ženy Ljudmily Putin jako vždy na tento dotaz neodpověděl. Nicméně s menší ironií dodal, že je s bývalou ženou v kontaktu a vychází s ní dokonce lépe než kdy před tím. Oba jsou prý šťastní a spokojení. A na dětský dotaz svým spoluobčanům sdělil, že má rád kaši, kterou pravidelně snídá. Ruský prezident se taky svěřil, že nadává, a to prý především sobě.

Při pozorném sledování Putina je možné vysledovat důvody jeho mediálního úspěchu. Jako dobrý rétor umí pohotově obrátit význam některých problémů, změnit důraz podle svojí potřeby a velmi dobře lavíruje mezi vyslovenými negativy a pozitivy. Putin dobře ví, že vnímání je klíč k úspěchu a že bez naděje, třebas i trochu falešné, se politika úspěšně a stabilně dělat nedá.

Pořad sám je už 14 let postavený na problematizaci konkrétních témat, nikoliv na jednouchém a schematickém vyzdvihováním pozitiv, což podporuje jeho celkovou důvěryhodnost. Jistě to neznamená, že odráží ruskou realitu v realistických barvách a ve všech odstínech. Je to nicméně marketingově dobře zvolený formát, který odpovídá dnešnímu ruskému kontextu. Aspoň prozatím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veronika Sušová-Salminen

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…