Putin tasí další zbraň proti sankcím

29.09.2014 13:56

Růst ruské ekonomiky je nejpomalejší za poslední čtyři roky a vláda musela schválit čerpání z rezervního fondu určeného pro společnosti postižené západními sankcemi. Vše podstatné shrnuje novinář Alexej Ostrouch ve svém textu publikovaném v listu The Wall Street Journal.

Putin tasí další zbraň proti sankcím
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin s válečnými veterány

„Vedoucí odboru strategického plánování na ministerstvu financí Maxim Oreškin ve svém projevu před Americkou obchodní komorou sdělil, že ministerstvo může využívat rezervní fond s 92 miliardami dolarů od začátku tohoto měsíce. Ale pouze v případě, že cena za barel ropy klesne pod úroveň 96 dolarů. Rezervní fond může být rovněž využíván, pokud budeme čelit nedostatku rozpočtových příjmů a refinancování. Oreškin přiznal, že se v důsledku omezeného přístupu k zahraničním úvěrům a pohybům ceny ropy ekonomická situace země stále zhoršuje," píše Ostrouch.

„Sankce způsobují další odliv zahraničního kapitálu a ruské společnosti čelí problémům při získávání finančních prostředků na západních trzích. Důsledkem toho je historicky nejnižší kurz vůči dolaru, který se dostal na hodnotu 38,93. Rubl tak v letošním roce ztratil oproti dolaru více než 16 %, ale centrální banka zatím proti tomuto trendu nehodlá nijak intervenovat," připomíná Ostrouch.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Čerpání z rezervního fondu umožňuje vládě půjčovat dolary podnikatelskému sektoru, na který negativně dolehly sankce, v důsledku kterých nemá možnost získávat na západních trzích finanční prostředky, sdělil hlavní ekonom Citigroup v Moskvě. Následovat bude vytvoření nouzového miliardového fondu, který bude určen pro firmy, jež přišly v důsledku sankcí o možnost standardně obchodovat. To je ovšem signál toho, že se Rusko chystá na dlouhodobou ekonomickou izolaci. Ministr financí Anton Silujanov se nechal slyšet, že by do tohoto fondu mohlo být vložen nejméně 100 miliard dolarů, které měly být původně určeny na důchodový systém," upozorňuje Ostrouch.

„Podle bývalého ministra financí Alexeje Kudrina čeká Rusko čistý odliv kapitálu ve výši 110 miliard dolarů, což by bylo nejvíce od roku 2008. Prognózy centrální banky jsou ovšem optimističtější a předpokládají, že se odliv kapitálu zpomalí na 20 miliard, přičemž za první měsíce letošního roku šlo o částku přibližně 75 miliard dolarů. Centrální banka ve své čtvrteční zprávě o měnové politici zmiňuje, že očekává, že se ropa z Uralu v příštím čtvrtletí dostane nad 100 dolarů za barel. V opačném případě se může špatná kondice komoditního trhu negativně projevit v celé ruské ekonomice," cituje Ostrouch zprávu Centrální ruské banky.

„V letošním roce by ruská ekonomika měla růst jen o 0,4 %, což je nejnižší úroveň za poslední čtyři roky. Toto číslo ostře kontrastuje s ambiciózními plány ruského prezidenta Vladimira Putina, který hovořil o šestiprocentním růstu ekonomiky země," uzavírá Ostrouch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…