Putin udělal osudovou chybu, píše Petra Procházková. Spočítají mu ji prý vlastní lidé

29.08.2014 8:42

Ukrajinci jej neposlouchají, a na to prý Vladimir Putin, pevně vládnoucí jaderné velmoci, není zvyklý. Proto je trestá vojenskou agresí, kterou zjevně sám řídí. Tak vidí ukrajinské dění posledních hodin známá reportérka Petra Procházková ve svém komentáři pro Lidové noviny.

Putin udělal osudovou chybu, píše Petra Procházková. Spočítají mu ji prý vlastní lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Válečná novinářka Petra Procházková

Rusové už podle ní neksrývají, že na východě Ukrajiny bojují jejich vojáci. Tvrdí však, že tam přišli jako dobrovolníci ve svém volnu, což podle Procházkové Putinovi umožní, aby se vyvlékl ze zodpovědnosti vůči vdovám a pozůstalým případných padlých, takže na tom ještě ušetří. Kromě toho už bylo na Ukrajině objeveno několik ruských pohraničníků, vymlouvajících se na špatné buzoly. Nakonec prý možná objevíme agenty tajných služeb, kteří jako jediní mají naději, že budou za svou činnost řádně odměněni.

Tato partie podle Procházkové vychází Kremlu jen proto, že protivník byl na lopatkách ještě dřív, než Putin vůbec zaťal svou pěst. Protivníkem totiž nejsou Ukrajinci, kteří se snaží bránit, seč jim omezené síly stačí. Protivníkem je „Západ“, NATO a EU, které jako garant bezpečnosti zcela selhaly.

„Naši politici se projevili v souladu s tou nejstinnější stránkou české tradice ještě hůř - a spíš než o pomoci napadeným Ukrajincům lamentují nad tím, kolk nás ta nepatrná slovní solidarita bude stát,“ píše dále reportérka.

Poté, co Západ zkolaboval, už prý zbývá jen jediná šance, jak Putina zastavit. Musejí to udělat lidé v Rusku, ke kterým ale Procházková upíná své naděje. Putina sice aktuálně bezmezně obdivují, ale na druhou stranu prý podle průzkumů se vstupem na ukrajinské území souhlasí pouhých pět procent z nich. „Pro Rusy je střílet na Ukrajince mnohem těžší než třeba na Čečence. Je to vpravdě bratrovražedná válka, a tu ruská duše vstřebává mnohem hůř,“ myslí si. Možná právě zde prý Putin udělal svou největší chybu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…