Putin v Berlíně: Bude veselo. Vlastně už je

19.10.2016 11:17

V Berlíně dnes budou představitelé Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie jednat o konfliktu na Donbasu. Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkelová a Françoise Hollande se tak v tomto složení setkávají téměř přesně po roce.

Putin v Berlíně: Bude veselo. Vlastně už je
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Cílem schůzky čtyř státníků je sice Donbas, ale do značné míry bude jejich setkání ovlivňovat také konflikt v Sýrii. Kancléřka Merkelová se nechala v poslední době slyšet, že hodlá přesvědčit své evropské partnery, aby souhlasili se zpřísněním sankcí vůči Rusku. Média tento týden informovala o jejím telefonátu s americkým prezidentem Barackem Obamou, který ji údajně v této záležitosti jednoznačně podporuje. V samotném Německu i celé EU však Merkelová tak silnou podporu nemá.

Proti dalším vyhroceným krokům vůči Rusku se nyní vyslovila i vlivná poslankyně z největší opoziční strany v Bundestagu Die Linke Sahra Wagenknecht. „Nepřátelské postoje vůči Rusku poškozují Německo a ohrožují mír ve světě. Vyhrožování v podobě dalších sankcí či vojenské konfrontace stávající problémy nevyřeší a pouze přinesou problémy nové. To platí pro konflikt na Ukrajině, stejně jako pro konflikt v Sýrii,“ uvedla podle týdeníku Zeit Wagenknecht.

Anketa

Vadí vám, že při sestavování krajských rad obchází ostatní strany vítězné hnutí ANO?

82%
18%
hlasovalo: 5787 lidí

Ve stejném duchu hovoří také vládní zmocněnec pro koordinaci německo-ruských vztahů Gernot Erler z SPD. „Další sankce považuji za současné situace za nevhodné,“ uvedl Gernot, který tak tlumočil zároveň postoje své strany. Právě představitelé SPD se staví proti sankcím a nepodporují tak stanovisko kancléřky Merkelové. Sankce nepodporují ani Zelení. „Vše záleží na Putinovi. Pokud prokáže úsilí o dosažení míru v Sýrii a na Ukrajině, sankce nejsou zapotřebí,“ řekla šéfka strany Katrin Göring-Eckardt.

Naopak postoj Merkelové podle magazínu Spiegel nově více méně podporuje ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD), který nedávno tvrdě kritizoval ruské bombardování Aleppa. Ovšem postoj SPD zatím zůstává neměnný a vedení strany nové sankce proti Rusku nepodporuje. „Postoj SPD vychází z přesvědčení, ale je také ovlivněn taktickými úvahami. Mnozí obyvatelé východní části Německa spíše inklinují k Rusku než ke Spojeným státům a SPD se domnívá, že by voliči mohli její postoj ocenit.“

Jak uvádí Spiegel, SPD hraje do karet skutečnost, že sankce nemají podporu ani ve členských státech EU či přímo v Bruselu. Naposledy odmítla podpořit sankce například také ministryně zahraničí EU Federica Mogherini. V Německu se proti sankcím vedle Erlera, Göring-Eckardt či Wagenknecht postavili mj. také premiér Dolního Saska Stephan Weil a místopředseda CSU Christian Schmidt.

„SPD se může spoléhat ve svém nesouhlasu se sankcemi kvůli ruským vojenským akcím v Sýrii na mocné spojence doma i po celé Evropě. Vedle toho mnozí členové strany usilují také o úplné zrušení sankcí, které Rusko postihly za anexi Krymu. Socialisté se ve svém přístupu řídí průzkumy veřejného mínění, podle kterých zrušení sankcí podporuje polovina až dvě třetiny Němců,“ konstatuje Spiegel s tím, že Rusko je pro Německo klíčovým obchodním partnerem. V roce 2014 přitom klesl vývoz do Ruska o 1 % a loni o další čtvrtinu.

Merkelová si však prozatím trvá na svém a lze předpokládat, že na dnešním jednání s Vladimirem Putinem si nebudou právě tito dva politici příliš rozumět. Výrazně jiskřit to však může i mezi Putinem a Hollandem. Minulý týden ministr zahraničí Jean-Marcl Ayrault oznámil, že Francie požádá Mezinárodní soud v Haagu, aby zvážil vyšetřování možných válečných zločinů Ruska v Sýrii. Ruský prezident následně zrušil plánovanou návštěvu Paříže.

O pošramocených vztazích Putina s jeho ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem snad ani není zapotřebí mluvit. Velké iluze si ostatně o dnešním jednání v Berlíně nedělá ani samotná kancléřka Merkelová. „Nemůžeme očekávat žádné zázraky. Vždy je ale nutné o problémech společně hovořit. A to i v případě, že se naše názory a postoje tak odlišují. Chceme využít každé příležitosti, abychom dosáhli pokroku,“ cituje týdeník Zeit Merkelovou.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Josef Provazník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …