Putin vede Rusko do chudoby a bankrotu. Významný deník mu věští velmi trudnou budoucnost

27.10.2015 19:37

Pokud bude vše probíhat jako dosud, stane se z Ruska chudá země. Docházejí mu totiž peníze, a když nevzroste cena ropy, bude muset Putin vymyslet řešení. Tou první možností se zdá být přechod k autarkii a omezení dovozu. Zda to však bude stačit, není zcela zřejmé. S odkazem na Daily Telegraph informují Britské listy.

Putin vede Rusko do chudoby a bankrotu. Významný deník mu věští velmi trudnou budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Angažmá v Sýrii stojí Rusko peníze, které země technicky vzato již nemá. Putin na válečné snahy vyčerpává poslední rezervní fondy Kremlu a třem ratingovým agenturam blikají u jeho země červené kontrolky. Varují, že Rusko přichází o peníze, a dokud budou Saúdové poskytovat přebytky ropy, a tudíž se její cena nezvedne, situace se nezlepší.

Rusko si tedy už nebude moci půjčit peníze za rozumný úrok. Ratingová agentura Standard & Poor's uvádí, že deficit ruského rozpočtu dosáhne 4,4 procenta HDP.

Takový deficit je pro chudou zemi jako Rusko zcela nepřijatelný. „Příjmy z těžby plynu a ropy hradí nyní jen polovinu ruského státního rozpočtu.“ Lubomir Mitov z firmy Unicredit uvedl, že pokud to takhle půjde dál, Rusko již koncem příštího roku nebude mít v ropném rezervním fondu žádné peníze. Tuto informaci potvrdilo i ruské ministerstvo financí s tím, že „fondy budou za šestnáct měsíců vyčerpány".

Podle bývalého ministra financí Alexeje Kudrina Kreml nemůže získat půjčky, kterými by zažehnal pokles cen ropy. Dále kdysi varoval, že ruské zbrojení bude zkázou rozpočtu. V současnosti Rusko vydává na armádu celých 5 procent HDP. Od minulého roku tak investice do vojenského rozpočtu vzrostly celkem o 8,1 procenta a Rusko plánuje dalších 15 procent přidat.

Celý text zde.

Souběžně s tím však upadá ruská ekonomika, která jen za poslední rok klesla o 4,6 procenta.

„Putinovým řešením je autarkie. Omezí dovozy a bude se spoléhat jen na domácí výrobu.“ Vladislav Inozemcev z Centra postindustriálních studií v Moskvě tvrdí, že tak dovede zemi na pokraj chudoby a Rusko nakonec opustí světový obchodní systém. „To nás vede ke kvazisvětové ekonomice, izolované od světa a hrdé na svou autarkii, k rozpadávající se ekonomice, kdy se pokles životní úrovně bude kompenzovat všudypřítomnou propagandou.“

Putin mezitím devalvoval rubl o padesát procent. Údajně tím mělo dojít k nastartování ruské ekonomiky, to se však zřejmě neděje, jelikož ji „drtí byrokracie“. Došlo naopak k jejímu zmenšení. Na svém vrcholu dosahoval ruský HDP celkem 2,3 bilionu dolarů. V současnosti je pouze 1,2 bilionu dolarů a odborníci jsou toho názoru, že může klesnout až na pouhých 700 miliard dolarů, jak tomu bylo v roce 1998. Pro srovnání, současný rozpočet Nizozemí je 850 miliard dolarů a například Texasu 1,4 bilionu dolarů.

Putin se přesto těší velké popularitě, krize na Rusko však teprve dopadne. „Putin už nemůže odkládat rozhodnutí mezi zbraněmi a máslem. Za poslední rok poklesly reálné platy o 9,8 procenta. Ceny potravin stouply o 17 procent.“ Zároveň je třeba zmínit, že podle bývalého náměstka ministra ekonomiky Ivana Starikova je skutečná ruská inflace na úrovni 30 procent.

„Rychle se přibližujeme osudové hranici, kdy 50 procent příjmů průměrné ruské rodiny bude muset být vydáno za potraviny. Zase jsme se stali zemí chudých,“ řekl Starikov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…