Putine, boj se. Chystáme překvapení. Ukrajinská rozvědka v akci

21.12.2023 13:42

Šéf ukrajinské bezpečnostní služby SBU Vasyl Maljuk varoval Rusko, že v příštím roce podniknou ukrajinští špioni množství sabotáží hluboko na ruském území, aby se válka co nejvíce přiblížila Kremlu. „Připravujeme překvapení, nepřítel se nebude moct schovat, najdeme ho všude,“ prohlásil Maljuk s tím, že většina úderů je plánována na ukrajinská území okupovaná Ruskem.

Putine, boj se. Chystáme překvapení. Ukrajinská rozvědka v akci
Foto: Repro twitter
Popisek: Zničený most na Krym

Ukrajinští špióni chtějí v příštím roce zintenzivnit zpravodajské operace a provádět sabotážní údery hluboko na území kontrolovaném Ruskem, aby se válka co nejvíce přiblížila Kremlu, uvedl šéf ukrajinské bezpečnostní služby SBU pro server politico.eu.

„Naše plány nemůžeme zveřejnit. Měly by zůstat šokem pro nepřítele. Připravujeme překvapení. Okupanti musejí pochopit, že se nebude možné skrývat. Nepřítele najdeme všude,“ uvedl generálmajor Vasyl Maljuk a dodal, že středem pozornosti zůstanou logistické cíle a vojenské prostředky na okupovaném ukrajinském území. Přijdou prý ale také údery, které zasáhnou přímo ruské území.

„Stále hledáme nová řešení,“ objasnil Maljuk, že budou pokračovat výbuchy v Rusku a na okupovaných územích Ukrajiny, které organizují ukrajinské speciální služby. Vzhledem k tomu, že boje na stovkách kilometrů frontových linií byly po většinu letošního roku v podstatě zastaveny, posilují výkony SBU ukrajinskou morálku a zároveň poškozují bojové schopnosti Ruska.

„SBU provádí cílené bodové údery. Bodáme nepřítele jehlou přímo do srdce. Každá naše speciální operace sleduje konkrétní cíl a přináší svůj výsledek. To vše ve výsledku komplikuje schopnosti Ruské federace vést válku a přibližuje naše vítězství,“ prohlásil Maljuk.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43736 lidí

Jednou z oblastí, na kterou se zaměří, bude Krym a Černé moře, a to v návaznosti na letošní operace. Maljukovým oblíbeným projektem je bezpilotní letoun Sea Baby, v ukrajinské armádě přezdívaný „malý kluk“. Dron nese asi 850 kilogramů výbušnin a je schopen operovat v bouřlivých podmínkách, což ztěžuje jeho odhalení. „S pomocí těchto malých kluků postupně vytlačujeme Černomořskou flotilu Ruské federace z Krymu,“ řekl Maljuk.

V červenci byla použita k útoku na Kerčský most, který spojuje okupovaný Krym s pevninským Ruskem, a také k narážení do ruských lodí. V říjnu 2022 zaútočily námořní drony SBU na Sevastopolský záliv a poškodily čtyři ruské válečné lodě. Letos drony zasáhly dva raketové nosiče, tanker, obojživelnou útočnou loď a poškodily také velký vojenský remorkér a nejnovější ruskou průzkumnou a hydrografickou loď.

To přinutilo Moskvu přesunout velkou část flotily ze základny v okupovaném Sevastopolu na Krymu, čímž se západní část moře uvolnila od ruských plavidel a Ukrajina mohla znovu využívat své přístavy pro lodní dopravu. Kerčský most po útoku nákladním automobilem v roce 2022 a letošním úderu stále stojí, ale je otevřen jen částečně. K útokům se podle informací agentury Reuters přihlásila právě SBU.

„Podle mezinárodního práva a pravidel války je to pro nás legitimní cíl. Ukrajinské právo nám také umožňuje na tento objekt zaútočit. A my musíme zničit logistiku našeho nepřítele,“ uvedl Maljuk, že jde o legitimní vojenský cíl.

Maljuk uvedl, že Kyjev před úderem pečlivě zvažuje své cíle – jde o snahu zůstat v rámci pravidel války na rozdíl od Ruska, které odpaluje rakety, dělostřelectvo a drony na vojenské i civilní cíle. „Při plánování a přípravě svých speciálních operací si SBU pečlivě vybírá cíle. Pracujeme na vojenských objektech nebo na těch, které nepřítel využívá k plnění svých vojenských úkolů. Jednáme plně podle norem mezinárodního práva,“ dodal Maljuk, že by se Rusové měli připravit na množství dalších úderů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tomu chochlovi jeblo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 21.12.2023 17:39:10

|  6 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …