Putinův místodržící vyzval ke zúčtování s opozicí. A má po ruce rázné řešení

20.01.2016 16:01

Pražský dopisovatel Rádia Svobodná Evropa a expert na ruské země Brian Whitmore se ve svém aktuálním komentáři věnuje čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi. Zejména jeho textu publikovanému v prokremelském deníku Izvestija. Kadyrov v něm vyhrožuje ruské opozici a vybízí Kreml, aby ji poslal do čečenské psychiatrické léčebny.

Putinův místodržící vyzval ke zúčtování s opozicí. A má po ruce rázné řešení
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Jak ironicky Whitmore konstatuje, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov hraje svoji roli na jedničku. „Odpůrce prezidenta Vladimira Putina nazývá nepřáteli lidu. Opoziční média typu Echo Moskvy a TV Dožď jsou dle jeho názoru pátou kolonou a představitele opozice ve svém textu publikovaném v prokremelském deníku Izvestija naposledy nazval šakaly. Navrhoval také, aby byli umístěni v psychiatrické léčebně v Čečensku,“ píše Whitmore. Kadyrov ve zmíněném textu slibuje, že „se nebude šetřit na injekcích“. „V případě, že jim doktor předepíše jednu injekci, budeme dávkovat dvojnásobně,“ dodává velký Putinův příznivce.  

Text v tomto znění se podle Whitmorea neobjevuje v deníku Izvestija náhodou. „V mnoha ohledech představuje Kadyrov základní instinkt Putinova režimu. Vyjadřuje jeho nejhlubší a nejtemnější touhy. Pokud o tom snad někdo pochybuje, potom stačí připomenout masivní shromáždění na fotbalovém stadionu v Grozném 28. prosince 2014 zorganizované Kadyrovem, kterého se zúčastnilo 20 000 ozbrojených a uniformovaných dobrovolníků. Čečenský vůdce na tomto shromáždění slíbil bránit ruského prezidenta proti všem jeho zahraničním i domácím nepřátelům,“ připomíná Whitmore.

Celý text v angličtině je ZDE.

Vůdce ruské opozice Boris Němcov tehdy ve svém facebookovém komentáři spekuloval nad tím, co takovéto shromáždění mělo znamenat. „Co Putin může očekávat od shromáždění dvou desítek tisíc čečenských ozbrojenců, kteří jsou připraveni hájit stávající režim? Kam půjdou a co po ni bude požadováno? Jak bychom se tedy měli chovat a kdy dorazí do Moskvy?“ cituje Whitmore Němcovovu reakci a doplňuje, že o dva měsíce později byl zastřelen jen pár ulic od Kremlu. „Hlavními podezřelými se stali členové praporu Sever, který je součástí bezpečnostních sil podřízených přímému velení Kadyrova.“

Znepokojující je podle Whitmorea také podobná rétorika, kterou použil před více než rokem Kadyrov na zmíněném shromáždění a v nedávno publikovaném textu. „Celému světu tímto vzkazujeme, že jsme bojovníci Vladimira Putina, a pokud od něj obdržíme rozkaz, uděláme to, co bude nutné,“ cituje Whitmore z projevu Kadyrova ze shromáždění na fotbalovém stadionu a přidává pasáž z textu publikovaného v deníku Izvestija: „Jako vlastenec a pěšák Vladimira Putina nikdy nedopustím, aby si vrazi a zrádci zahrávali s mojí zemí,“ napsal Kadyrov, který sice nezmínil konkrétní jména, ale podle jeho spojence Daudova měl na mysli aktivisty Lva Ponomarjova, Ilju Jašina nebo šéfa Echa Moskvy Alexeje Venediktova.

Daudov tyto tři opozičníky jmenoval na Instagramu a přidal ke svému komentáři rozzuřeného psa na vodítku. Na tento příspěvek posléze reagoval opoziční novinář Oleg Kašin, který se sám stal obětí násilného útoku před více než pěti lety. „Kdo a proč tyto příspěvky píše? Posvětilo je čečenské vedení nebo je to příkaz z Moskvy? Co se bude dít dál, bude snad někdo z nich zabit?“ cituje Whitmore krátký úryvek z textu, který vyšel na serveru slon.ru, a tvrdí, že ruský režim těžce zkoušený nízkými cenami ropy a klesající hodnotou rublu se zjevně obává občanských nepokojů. „Ve snaze vystrašit opozici vypustil ze řetězu Kadyrova,“ dodává Whitmore s tím, že je otázkou, kam až je schopen čečenský vůdce zajít.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…