Putinův tunel do Česka? Jde o banku, ČNB prý bije na poplach

13.05.2019 12:22

V zasedací místnosti Bankovní rady České národní banky bije na poplach. ČNB prověřuje Expobank CZ. Podle informací pondělních Lidových novin mohou bankovní nitky vést přímo až k ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi.

Putinův tunel do Česka? Jde o banku, ČNB prý bije na poplach
Foto: repro, tan
Popisek: Ruský rubl. Bankovky jsou tisknuty v nominálních hodnotách 5, 10, 50, 100, 500, 1000 a 5000 rublů. Bankovky 5 a 10 rublů jsou již postupně stahovány z oběhu a nahrazovány mincemi o stejné nominální hodnotě

Materiály, které má tisk k dispozici, ukazují, že za Expobank CZ stojí Arkadij Rotenberg, který má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tento oligarcha prý patří k prezidentovým nejlepším přátelům už ze sovětských časů, od dětství. Utkali se spolu několikrát v judu. Láska k tomuto sportu je jim společná. „Blízké osobní spojení bylo mimo jiné jedním z důvodů, proč se Rotenbergova rodina v posledních letech ocitla na sankčních seznamech USA,“ uvedl deník.

Menšinový podíl v bance ve výši asi 2 procenta drží společnost, která tají své majitele.

Právě tajení majitelé a možný přesah banky Expobank CZ do sankčního seznamu může být pro ČNB důvodem k tomu, aby bance věnovala více pozornosti. Centrální banka se však k celé věci odmítá vyjadřovat. Její představitelé jen vzkázali, že musí zachovat mlčenlivost.

„Spojení mezi Expobank CZ a Rotenbergem je spleť neprůhledných offshorových firem. Ukazují to dokumenty, které se LN podařilo získat. Minoritním spolumajitelem Expobank CZ je kyperská společnost Morelam Holdings Limited, patří jí 2,23 procenta akcií. Od roku 2014, kdy Expobank CZ vstoupila na český trh, se na Kypru o její správu podle kyperského obchodního rejstříku postupně staraly firmy Belserve Consultants Limited a Vaspaco Properties Limited. Právě tyto společnosti, například dle rejstříku CY-Check mapujícího kyperské firmy, stály za další tamní skořápkou, společností Fayblue Holdings Limited, která je pro tento příběh klíčová,“ napsal list.

Společnosti Fayblue Holdings Limited vlastní dům na pražském Smíchově, v němž žije  ruský podnikatel Dmitrij Kalantyrskij, který se podle ruských opozičních serverů stará o Rotenbergovy finanční aktivity v zahraničí. V Praze údajně žije, aby obešel západní sankce.

Pro úplnost je třeba dodat, že Kalantyrskij informace spolupráci s Rotenbergem odmítá. „Kyperské firmy dle zákona musejí mít ředitele s kyperským občanstvím. Správa firem je na Kypru obrovský byznys, o který se starají tamní velké právní kanceláře. Mají stovky a možná tisíce klientů. Firma Fayblue je jedním z mnoha klientů,“ řekl LN podnikatel.

Expobank CZ tvrdí, že ČNB má všechny informace, které potřebuje mít a o vlastnických strukturách banky, ví údajně vše. „Naše banka nikdy neměla žádný právní vztah a nikdy nespolupracovala s vámi jmenovitě uváděnými manažery a podnikateli a tito pánové nikdy nepatřili do akcionářské struktury Expobank CZ,“ dodala mluvčí Kateřina Petko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…