Půtovi a Gazdíkovi Starostové nepůjdou do voleb s TOP 09. A Kalousek je pěkně natřel

16.10.2014 14:49

Ukazuje se, že úspěch v komunálních volbách vede Starosty a nezávislé k rozchodu s TOP 09. Jejich šéfové Martin Půta a Petr Gazdík potvrdili iDnes.cz, že do krajských voleb za dva roky půjdou bez TOP 09. Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09, se vyjádřil v tom smyslu, že to bude lepší, protože někde jsou starostové levicoví populisté.

Půtovi a Gazdíkovi Starostové nepůjdou do voleb s TOP 09. A Kalousek je pěkně natřel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

„Já se dlouho přikláním k názoru, že bychom měli kandidovat samostatně, že bychom se měli pokusit zastřešit regionální hnutí, která jsou v jednotlivých krajích, ať už jsou to Starostové pro Liberecký kraj, Občané pro Budějovice, Karlovarská občanská alternativa, lidi, kteří jsou úspěšní na komunální úrovni,“ řekl iDnes.cz šéf hnutí, liberecký hejtman Martin Půta.

V podstatě stejně mluví první místopředseda hnutí a zároveň místopředseda sněmovny Petr Gazdík. „Dokonce uvažujeme o užší spolupráci s KDU-ČSL, se kterou jsme ve Zlínském kraji společně v opozici, a také s dalšími místními uskupeními,“ uvedl pro server Gazdík.

Smlouva s TOP 09 nám to umožňuje

Server iDnes.cz upozorňuje na to, že od Gazdíka je tento názor překvapivý, protože až do teď byl vnímán jako velký Kalouskův spojenec. „Potom, co Starostové velmi suverénně vyhráli volby ve městě Zlíně, nebude ve Zlínském kraji příliš výhodné jít dohromady s TOP 09,“ prohlásil Gazdík. Zatímco jeho STAN dostal ve Zlíně minulý víkend 31,59 procenta hlasů, TOP 09 jen 3,21 procenta. Půta i Gazdík se podle iDnes.cz odvolávají na smlouvu, kterou s TOP 09 mají o spolupráci v Parlamentu. Ta podle něj samostatný postup umožňuje, což nepopírá ani TOP 09.

„Máme podepsanou smlouvu, která nám umožňuje kandidovat v krajských volbách samostatně. Potvrdilo se, že na těch radnicích, kde naši lidé slušně a dlouhodobě pracují ve prospěch své obce nebo města, jsme dosáhli dobrých a někde i vynikajících výsledků,“ zdůvodnil Půta, proč to zástupci Starostů a nezávislých zkusí bez TOP 09.

Kalousek: Bude to tak lepší

Server iDnes.cz oslovil místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten prý souhlasí s tím, že smlouva dovoluje kandidovat v krajských volbách samostatně. A podle jeho vyjádření to prý bude lepší. „My jsme ideově zakotvená, konzervativní strana, zatímco v některých krajích jsou zástupci STAN levicoví populisté, kteří jistě také najdou své publikum,“ řekl Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…