ROP Severovýchod neoprávněně vyplatil dotace za 27 milionů, hlásí NKÚ

10.09.2012 9:13

Regionální operační program Severovýchod neoprávněně vyplatil dotace za 27,4 milionu korun. Vyplývá to ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Kontroloři prověřili regionální operační program u Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod v letech 2007 až 2011. Prověřili 13 projektů za 373,4 milionu korun. Nedostatky našli i u příjemců dotací. ROP Severovýchod zahrnuje Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj.

ROP Severovýchod neoprávněně vyplatil dotace za 27 milionů, hlásí NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

 "Regionální rada přitom v kontrolovaném období prověřovala každou žádost o proplacení dotace. Pochybení odhalená NKÚ ale přesto jako nedostatky neuvedla," uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková. Dodala, že podmínky dotačních smluv jsou velmi tvrdé a už i drobné porušení povinností uvedených ve smlouvách by mělo vést k vrácení neoprávněně čerpané části dotace.

Porušování rozpočtové kázně

NKÚ kontroloval jak příjemce dotací, tak regionální radu, která projekty vybírá a dohlíží na jejich průběh i vyúčtování. Například technickou kvalitu projektů, která má 40procentní podíl na výsledném hodnocení, posuzoval v letech 2007 až 2009 jen jeden externí odborník. Na základě jeho názoru rada schválila 100 projektů s dotacemi za tři miliardy korun. Málková upozornila, že regionální rada porušila "pravidlo čtyř očí", tedy že projekty mají hodnotit dva nezávislí znalci.

Hodnocení potřebnosti a relevance projektů, které mělo také 40procentní podíl na výsledné známce, měla na starosti šestičlenná komise expertů. Její členové ale přidělovali body jednotlivým projektům bez jediného slova odůvodnění. Hodnocení tak bylo subjektivní a fakticky nepřezkoumatelné. Podle NKÚ to dokazuje například projekt rekonstrukce Františkánského kláštera v Hostinném. Zatímco v jednom kole výzvy neuspěl, v následujícím už vybrán k realizaci byl. A to přesto, že obsah projektu se nezměnil.

Kontroloři našli nedostatky i u příjemců dotací. Týkaly se především porušování rozpočtové kázně. Například město Lázně Bohdaneč neoprávněně čerpalo 4,4 milionu korun. Porušilo totiž podmínky pro zadávání veřejné zakázky, které byly součástí smlouvy o poskytnutí dotace. Obdobný problém odhalili také u stavby sportovního hřiště v obci Křižany, která zadala část veřejné zakázky přímo jednomu dodavateli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…