ŘSD utrácí miliardy v rozporu se zákonem, zjistila kontrola

24.04.2012 9:46

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) utrácí miliardy korun na opravy silnic v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. S odkazem na kontrolu, kterou na ŘSD provedli zaměstnanci Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), to napsala dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Kontrola může podle listu stát brzy místo šéfa ŘSD Reného Porubu.

ŘSD utrácí miliardy v rozporu se zákonem, zjistila kontrola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Kontroloři se zaměřili na zdánlivě malé zakázky, kterými však ročně v součtu protékají miliardy korun. Jde o peníze na opravy silnic, které často ŘSD zadávalo buď přímo jediné firmě bez soutěže, nebo jen pětici vyvolených. Celkem se zaměřili na 30 zakázek z 572, které ŘSD loni na opravy silnic prvních tříd vypsalo.

Zlomí kontrola vaz Parobovi?

"U 29 zakázek bylo z rozdílných důvodů konstatováno porušení zákona o zadávání veřejných zakázek," řekla deníku Andrea Volaříková z tiskového odboru ministerstva dopravy. ŘSD nechce ještě výsledky auditu komentovat. "Řízení zatím není ukončené, proto se k tomu nebudeme v tuto chvíli podrobně vyjadřovat," sdělila listu mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Detaily zatím ministerstvo dopravy tají. Kontrola ještě není definitivně u konce, ŘSD totiž dostalo druhou šanci podat námitky k Výboru SFDI.

Deník má k dispozici výtah zprávy, kterou bude Výbor SFDI tento týden projednávat. Podle ní navíc hrozí nebezpečí, že by mohly finanční úřady při kontrole najít porušení rozpočtové kázně a ŘSD by pak muselo peníze vracet. Nejde přitom o žádná drobná administrativní pochybení, podle kontrolorů je špatně vytvořený už systém na zadávání zakázek.

Audit SFDI může posloužit ministru dopravy Pavlu Dobešovi jako důvod pro odvolání Poruby, který je posledním ze tří mužů bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV) v rezortu dopravy, napsala dnešní MfD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…