Řád nenasytných rytířů? V rámci církevních restitucí podá 500 žádostí

06.11.2013 7:30

Bývalý řád německých rytířů se hodlá hlásit o rozsáhlé majetky na severu Moravy. Deník Právo píše, že se tak rýsuje další restituční spor se státem. V něm bude na řádu prokázat, že se jej netýkaly Benešovy dekrety a dojde i na problém údajné kolaborace s nacisty.

Řád nenasytných rytířů? V rámci církevních restitucí podá 500 žádostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační foto

V nejbližších dnech odešle bývalý řád německých rytířů českým úřadům přes 500 žádostí o vrácení majetku. „Příprava žádostí jde do finále. Řád brzy podá výzvy na vracení majetku, o kterém je přesvědčen, že na něj má zákonný nárok,“ řekl v úterý Právu zástupce německého řádu Mikuláš Černý.

Řád se dlouhodobě se státem pře o obrovský majetek v Moravskoslezském kraji. Deník jako příklady uvádí například hrady Bouzov a Sovinec, zámek Bruntál, lázně Karlova Studánka a 17 545 hektarů lesů a polí, což prý znamená desetinu výměry, kterou žádají všechny církve.

Řád se opírá o nalezené dokumenty

Složitost případu spočívá v tom, že stát majetek řádu zabral před rokem 1948 na základě Benešových dekretů. Přesto podle sekretáře řádu Roberta Ráce nejsou jejich vyhlídky beznadějné. Řád má prý v ruce rozsudek Nejvyššího správního soudu, který 2. února 1948 rozhodl, že na německé rytíře se dekrety nevztahují.

Řád se totiž po zabavení majetku na základě Benešových dekretů v roce 1946 začal o majetek soudit. V roce 1948, ještě před 25. únorem, Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí, jimiž se majetek řádu převáděl do rukou státu, jako nezákonná a neodůvodněná.

Podle Ráce mají v ruce nový doklad, že tento rozsudek nabyl právní moci. „Právníci našli dokument, že rozsudek byl doručen v roce 1950 Ministerstvu zemědělství. Dosud všichni tvrdili, že nebyl doručen a tudíž se řádu dekrety dotýkají. To ale není absolutně pravda,“ dodal Rác.

Nedá se prý ale předpokládat, že Státní pozemkový úřad jim majetek vydá hned ve správním řízení. Úřad už jenom z důvodů pochybností o možnosti konfiskace na základě dekretů nechce majetek vydávat. Proto se zřejmě bude muset německý řád o majetek soudit. A bude muset dokázat, že jejich předchůdci nekolaborovali s nacistickým Německem a že se jich dekrety netýkají.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…