Raději mlčet? Zastrašování svědků zbrojních kauz prý narůstá

27.08.2012 7:48

Už příliš podezřelé je zatýkání a diskreditace klíčových svědků zbrojních kauz. I Policejní prezident Petr Lessy se chce zaměřit na vyšetření role jednotlivých orgánů při těchto kampaních. Tyto brutální snahy o nátlak navíc, zdá se, sílí.

Raději mlčet? Zastrašování svědků zbrojních kauz prý narůstá
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Ronald Adams, šéf firmy Tatra a klíčový svědek v korupční kauze bývalého ministra obrany Bartáka, byl minulý týden sám nařčen z korupce- právě samotným Bartákem. Elitní kriminalista Petr Krömer, který případ vyšetřoval, musel po dlouhodobé diskreditační kampani policii opustit a Jaroslavu Štefcovi, šéfovi úřadu pro vyzbrojování, našli v autě nelegální zbraň, přičemž později se zjistilo, že jí tam někdo podstrčil. Klíčové postavy vyšetřování kauz zbrojařských obchodů jsou podle MF DNES často tvrdě napadány a obvykle to poznamená jejich kariéru.

„Skutečným záměrem je zastrašení každého, kdo by se chtěl odvážit otevřeně svědčit o korupci v nejvyšších patrech českého státu,“ píše se v prohlášení společnosti Tatra, která stojí za svým obviněným ředitelem Adamsem.

Podle MF DNES považuje tuto situaci za alarmující i policejní prezident Petr Lessy. „Určitě nemůžeme říct, že by nás to nechávalo klidnými. Jsou to závažné indicie,“ říká. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování ale nechce komentovat konkrétní případy.

Dalším případem je třeba bývalý armádní pilot Karel Daňhel, který začal vypovídat v kauze nákupu letadel CASA, načež mu byla odebrána bezpečnostní prověrka, kvůli čemuž musí opustit armádu, pak byl veřejně obviněn, že je placen zbrojařskou firmou Omnipol a nakonec skončil v cele kvůli údajnému pohlavnímu zneužití nezletilé, které se vzápětí ukázalo jako vymyšlené.

„Považuji za velmi nebezpečné, že se zde vytváří praxe, kdy jsou svědci okamžitě stíháni. Je to praxe, se setkáváme běžně v praktikách týkajících se organizovaného zločinu,“ říká k tomu politoložka Vladimíra Dvořáková, expertka na organizovaný zločin. 


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …