Radikální americký novinář: Obamo, přitvrďte. Je to nutné

16.06.2014 11:24

Editor amerického deníku The Washington Post Fred Hiatt je přesvědčen, že Spojené státy americké měly být v případě Iráku důraznější. Ve svém zamyšlení obhajuje systém aktivní americké zahraniční politiky a chválí přístup týmu kolem bývalé ministryně zahraničí Hillary Clinton.

Radikální americký novinář: Obamo, přitvrďte. Je to nutné
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

V souvislosti s tím, jak se zkomplikovala situace v Iráku, rozhořely se debaty o tom, jestli měl prezident Obama nechat americké vojáky i po roce 2011, píše Hiatt. To je dle jeho názoru bezpochyby důležitá otázka, která ovšem zapadá do širšího kontextu situace, jež pro Američany není nijak optimistická.

Hiatt dále popisuje, jakým způsobem byli v prvním prezidentském období rozděleni jeho poradci v otázce boje proti islamismu. Ministryně zahraničí Clintonová stála v čele poradců požadujících aktivní přístup nevyhýbající se přímým střetům. Viceprezident Joe Biden a jeho tým, nazývaný Hiattem „minimalisté“, naopak navrhoval pasivnější roli bez větších finančních i vojenských akcí.

Obama se zpočátku řídil radami lidí kolem Clintonové, kteří jej přesvědčili o nutnosti investovat obrovské prostředky do obnovy válkou zničeného Afghánistánu. Později se však Obama začal ve svém rozhodování spoléhat také na minimalisty. Fred Hiatt to částečně shledává jako rozumné, protože jejich argumenty zněly poměrně logicky.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

Minimalisté tvrdili, že pozornost americké zahraniční politiky by se měla obrátit na východní Asii. „Čína neustále sílí a v příštích dekádách bude její vliv narůstat. Tak proč zabředávat do starých konfliktů mezi šíity a sunnity, které stejně neumíme vyřešit? Nechme místní vlády, aby si s narůstajícím radikalismem islamistů poradily bez nás," popisuje Hiatt cestu minimalistů.

Poslední události však podle Hiatta ukazují, že hrát pasivní roli v Iráku se příliš nevyplatilo. Přístup „minimalistů“ podle něj fungoval pouze v teoretické rovině. „Je pravděpodobné, že by jej bylo možné aplikovat v případě Sýrie či Libye, v Iráku ovšem panovala diametrálně odlišná situace. Ignorovat nebezpečí není nejlepší cesta, jak řešit problémy," má jasno Hiatt.

Fred Hiatt na závěr svého zamyšlení připouští, že zvýšení aktivity americké zahraniční politiky v konfliktních regionech je obtížné. Přesto podle jeho názoru existuje mnoho případů, kdy se to vyplatilo. Navzdory tomu, co si možná myslí většina Američanů a „minimalisté“ obklopující viceprezidenta Bidena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…