Radikální změna EU. Salvini, Le Pen a další učinili zásadní krok. Kde byl Okamura?

08.04.2019 20:28

Setkání v Miláně přineslo své ovoce. Až deset stran spojí v květnových volbách do EU své síly pod hlavičkou Evropská aliance pro lidi a národy. Sdělil to spolupředseda AfD. Nová frakce v europarlamentu má za cíl vrátit pravomoci národním státům a vládu lidem.

Radikální změna EU. Salvini, Le Pen a další učinili zásadní krok. Kde byl Okamura?
Foto: Repro Twitter
Popisek: Matteo Salvini s partnery na konferenci stran v Miláně

Podle ČT alianci oznámil Jörg Meuthen, spolupředseda Alternativy pro Německo (AfD). „Chceme Evropskou unii a Evropský parlament reformovat, aniž jej zničíme. Chceme přinést radikální změnu,“ prohlásil v Miláně Meuthen. Nové uskupení prý doufá, že v nadcházejících volbách získá většinu. ČT také zmiňuje, že podle současných pravidel musí mít frakce nejméně 25 europoslanců z nejméně sedmi zemí EU.

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí

„Sdílíme stejné cíle, stejné ideály a hodnoty. Jsme přirozenými spojenci. Chceme se stát přední evropskou frakcí, tou nejpočetnější,“ zdůraznil Salvini. „Pro mnoho Evropanů je EU noční můrou,“ je přesvědčen italský vicepremiér, který volá po Evropě založené na „zdravém rozumu“. Na svůj Twitter pak napsal, že aliance má za cíl dát do popředí zájem o práci, rodinu, bezpečí a ochranu životního prostředí. A vrátit vládu zpátky lidem. Podle ČT je jedním ze Salviniho plánů posílení Frontexu pro zajištění bezpečnosti.

Na setkání byly pozvány strany z 20 zemí EU. Chyběla například Marine Le Penová, ale s tou se Salvini údajně setkal již v pátek a uvedl, že její strana v nové alianci nebude chybět. Na konferenci však chybělo také SPD. Jeho předseda Tomio Okamura ani místopředseda Radim Fiala se ale akce nemohli zúčastnit, protože mají dlouhodobě naplánovaný jiný program, který nebylo možné přeložit, informoval podle ČT minulý týden Okamura. Salvini by ale měl hnutí poslat zdravici a do Čech by měla zamířit i Le Penová. Jasná zatím není ani pozice maďarského Fideszu nebo polského Práva a spravedlnosti.

Podle ČT je základem spojenectví myšlenka návratu pravomocí do rukou národních vlád. Ale v jiných otázkách se rozcházejí: „Například německá AfD prosazuje svobodu trhu, zatímco francouzské Národní sdružení je pro protekcionismus. Italská Liga a polský PiS se odvolávají na křesťanské základy, kdežto Národní sdružení prosazuje oddělení církve a státu po francouzském vzoru.“

Celý článek ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…