Rájem militantních islamistů se prý stává Bosna. Přišli tam bojovat, a sekulární zemi rázně obrátili na víru

04.07.2015 7:49

Blízký východ a Afrika nejsou jedinými místy, odkud Evropu mohou ohrožovat islámští radikálové. Dnes působí už na starém kontinentu, přesněji řečeno především na Balkáně. O radikálním islámu tam dlouho nikdo neslyšel, vše ale změnila válka, která zuřila v 90. letech minulého století. Právě během této války, která skončila v roce 1995, přišli na Balkán radikálové z Blízkého východu, kteří zdejším muslimům představili radikální pohled na islám.

Rájem militantních islamistů se prý stává Bosna. Přišli tam bojovat, a sekulární zemi rázně obrátili na víru
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Bosna a Hercegovina dnes představuje takřka ideální prostředí pro verbování radikálů. Téměř čtyřicetiprocentní nezaměstnanost a mladí lidé bez víry v lepší budoucnost a možnost získat informace o radikálním islámu, v němž mohou tito mladí lidé spatřovat jistou šanci. Proto odcházejí bojovat za Islámský stát.

„Militantní islám byl přitom pro bosenskou, většinově sekulární muslimskou populaci až do 90. let prakticky neznámým jevem. To se ovšem změnilo, když během válečných let ozbrojené snahy muslimů o nezávislost proti Srbům a Chorvatům podpořilo na několik set islámských fundamentalistů, bojovníků a propagandistů zpravidla z Blízkého východu a Afriky,“ píše deník.

Na straně Bosny a Hercegoviny podle různých odhadů mohlo bojovat 300 až 6 000 radikálů. Řada z nich tu po válce zůstala, oženila se s místními ženami a usadila se. Policie např. opakovaně monitorovala obec Gornja Maoča. V této obci pobýval také střelec, který v roce 2011 zaútočil na ambasádu USA v Sarajevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…