Raketový útok na veletrh dronů v divadle. „Další ruský válečný zločin proti civilistům,“ nechápou Ukrajinci

20.08.2023 8:13

Ukrajinci se brání už 543 dní, a i po tak dlouhé době jsou i podle OSN Rusové schopní páchat nové a nové ohavnosti. CNN popsala, jaké. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v onen smutný den oznámil, že započal výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16. Mezitím Ukrajinci pokračují v protiofenzivě. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se Ukrajinci blíží k městu Tokmak.

Raketový útok na veletrh dronů v divadle. „Další ruský válečný zločin proti civilistům,“ nechápou Ukrajinci
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Ukrajinský voják

Když ruský prezident Vladimir Putin nařídil 24. února 2022 svým vojákům vtrhnout na Ukrajinu, jedním z měst, která se hned ocitla pod tlakem, byl Černihiv na severu země. Útok na Černihiv byl součástí snahy Rusů získat Kyjev. Snahy, která ztroskotala a v dubnu 2022 skončila osvobozením Černihivu od ruských agresorů.

Teď, když se Ukrajinci brání ruským rozsévačům smrti už 543 dní, Rusové podnikli na Černihiv velký raketový útok. Sedm civilistů při tomto útoku zemřelo a desítky dalších byly zraněny.

„Sedm lidí bylo zabito a 144 bylo zraněno při sobotním útoku uprostřed severoukrajinského města Černihiv, při útoku, který OSN označila za ‚ohavný‘,“ uvedla k činu americká zpravodajská stanice CNN s tím, že podle ministra vnitra Ihora Klymenka byla mezi zabitými při útoku, který zasáhl divadlo a univerzitu v centru města, i šestiletá dívka.

Podle BBC bylo mezi zraněnými i 15 dětí. V nemocnici prý skončilo 25 osob. „Impozantní městské divadlo bylo zasaženo přímo. Tlaková vlna a požár poškodily i okolní střechy ve vzdálenosti až 100 metrů,“ napsala britská veřejnoprávní BBC.

Podle starosty města se v divadle konalo setkání výrobců dronů. „Chápu, že jejich cílem byla vojenská akce, která se konala v budově činoherního divadla, a že to byl jejich cíl,“ řekl Oleksandr Lomako. „Ale je jasné, že Rusové, kteří tyto rakety odpálili, a ti, kteří jim uprostřed dne dávali rozkazy do civilního města, si uvědomili, že oběťmi budou především civilisté. Neexistuje jiný způsob, jak to interpretovat, než válečný zločin proti civilistům, další ruský válečný zločin," dodal.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v onen smutný den oznámil, že započal výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16. „Do výcviku, který bude trvat minimálně šest měsíců, jsou zapojeni ukrajinští piloti, inženýři a technici. USA se podle amerického činitele zavázaly schválit převod stíhaček F-16 pro Ukrajinu, jakmile bude výcvik dokončen,“ sdělila americká zpravodajská stanice CNN.

Anna Zahreba, vedoucí krymskotatarské restaurace hned přes ulici od divadla, řekla, že její zaměstnanci se připravovali na rušný den, když raketa zasáhla. „Vyběhla jsem ven, abych se podívala, co se děje. Byly tady dvě dvanáctileté dívky a hodně krve. Jedna měla těžce zraněnou nohu. Další dívka křičela.“ Je prý téměř zázrak, že ruský útok neusmrtil víc dětí, protože podle paní Anny se na ulici, kam dopadly rakety, běžně procházely rodiny s dětmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že Rusko proměnilo „obyčejnou sobotu“ na „den bolesti a ztrát“. Ve městě byl vyhlášen třídenní smutek.

Vedoucí správy Černihivské oblasti Vjačeslav Chaus podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) oznámil, že ruské síly „pravděpodobně“ odpálily „balistickou střelu“. Mělo jít o střelu Iskander.

Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že ruské síly se zaměřují na veřejné akce, aby emocionálně ovlivnily Ukrajince, a poznamenala, že ruské síly již dříve udeřily na veřejné akce i bez předchozího veřejného oznámení takových událostí. Někteří ruští prováleční blogeři tvrdili, že ruské síly se zaměřily na budovu Ukrajinské bezpečnostní služby (SBU), než většina naznačila, že ruské síly zaútočily na výstavu dronů.

Mezitím Ukrajinci pokračují v protiofenzivě a podle ISW se Ukrajinci blíží k městu Tokmak, což je jeden z důležitých opěrných bodů ruských okupačních sil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechápu, proč se všichni diví..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 20.08.2023 11:03:43
Já, například, když pořádám putovní výstavu kazetové munice i s ukázkami, tak zásadně v transfuzní stanici... Zrovna tak těžké kulomety předvádím v jeslích a kapesní vodíkové pumy jedině v porodnicích... Pokud bych dělal do dronů, tak bych si taky vybral divadlo. Bývají tam vysoké stropy a na jevišti je místa habaděj.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…