Rakouská vláda v týdnu zveřejní zprávu, jak je na tom země s migranty. Už z uniklých útržků se tuší velký výbuch

14.08.2016 20:18

Rakouský ministr pro integraci Sebastian Kurz bude v úterý společně s prorektorem Vídeňské univerzity Heinzem Fassem prezentovat informace týkající se počtu přistěhovalců v zemi.

Rakouská vláda v týdnu zveřejní zprávu, jak je na tom země s migranty. Už z uniklých útržků se tuší velký výbuch
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Rakousko v posledních dnech zveřejňuje zajímavé údaje z oblasti přistěhovalecké politiky. Minulý týden například deník Krone uvedl, že 42 % příjemců sociálních dávek ve Vídni není rakouského původu. Před několika dny byly zase ve stejném deníku publikovány šokující údaje, podle kterých přibližně polovina žadatelů o azyl podváděla při přijímání sociálních dávek. Nepříliš pozitivní jsou však také údaje zahrnuté do zprávy ministerstva pro integraci.

Zpráva sice bude představena médiím a veřejnosti až v úterý, ale už nyní jsou k dispozici zajímavé statistiky. „V roce 2015 přišlo do Rakouska o 56 % více žadatelů o azyl než v roce 2014. Rakousko se tak společně se Švédskem stalo zemí s nejvyšší mírou žadatelů o azyl,“ píše Krone s tím, že loni přišlo do země přibližně 214 000 lidí, ale asi 101 000 následně zemi opustilo a pokračovalo do jiných evropských států. Čistá imigrace tak činí 113 000 lidí.

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

Rakousko se tak stává zemí s největším podílem migrantů v populaci. „V loňském roce žilo v zemi 1,8 milionu lidí, kteří nemají rakouské kořeny, což odpovídá 21% podílu v populaci. Okolo čtyřiceti procent z nich však už má rakouské občanství. Jedním z nejvážnějších problémů z hlediska integrace je skutečnost, že celá jedna šestina z nich neovládá němčinu. Polovinu žadatelů o azyl potom tvoří občané Sýrie, Afghánistánu a Iráku.“

„Konkrétně přišlo do Rakouska 21 900 Syřanú, 18 600 Afghánců a 10 000 Iráčanů. O azyl požádalo v loňském roce 85 798, což je téměř stejně jako v předchozích čtyřech letech dohromady (88 408) a třikrát více v porovnání s rokem 2014. Rakousko je také společně se Švédskem zemí s nejvyšší mírou uznaných žádostí o azyl a v loňském roce zde dosáhla celých jednačtyřiceti procent,“ konstatuje celostátní rakouský deník.

Ministr pro integraci Sebastian Kurz, který také od roku 2012 zastává funkci ministra zahraničí, dlouhodobě hovoří o nutnosti snížit počty příchozích migrantů do země. „Musíme přijmout vhodná opatření ke snížení migrační vlny v dlouhodobém horizontu,“ uvedl někdejší nejmladší šéf diplomacie evropského státu k aktuální zprávě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…