Rakušan: I poslední ruský špion musí opustit Česko

06.05.2021 11:44

„My skutečně chceme, aby poslední ruský špion opustil tuto zemi, než se pustíme do jakýchkoli závažných politických kroků,“ konstatoval na tiskové konferenci předseda STAN Vít Rakušan. Šéf Pirátů Ivan Bartoš oznámil, že většina poslanců Sněmovny odmítá dolní komoru Parlamentu rozpustit a zamířit k předčasným volbám.

Rakušan: I poslední ruský špion musí opustit Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan společně předstoupili před novináře a prozradili, jak to dopadlo se snahou dovézt Česko k předčasným volbám.

Dopadlo to neslavně. Jen pravicová koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, oznámila, že by byla ochotná hlasovat spolu s Piráty a Starosty pro rozpuštění Sněmovny a konání voleb do šedesáti dnů.

„Já bych chtěl poděkovat pravicové koalici SPOLU, která avizovala, že by s námi do rozpuštění Sněmovny šla. Bohužel však zbylé strany podporu předčasných voleb a dát možnost lidem zvolit jejich nové zastoupení ve Sněmovně a nové vedení země, odmítají. Proto jsme se rozhodli v pátek hlasování nevyvolávat a neblokovat tak projednání jiných důležitých zákonů,“ oznámil Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Rakušan doplnil, že nedůvěra Pirátů a Starostů v Babišovu vládu trvá.

Dal také jasně najevo, že koalice nepustí ze zřetele kauzu Vrbětice.

„My skutečně chceme, aby poslední ruský špion opustil tuto zemi, než se pustíme do jakýchkoli závažných politických kroků. My skutečně v této době nechceme podkopávat nohy naší diplomacii. To, že naší diplomacii podkopávají nohy i někteří státní činitelé, to už je jiná věc,“ pravil Rakušan.

Znepokojuje ho, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová zpochybňuje práci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ve Vrbětické kauze. Znepokojuje ho rovněž tlak, kterému je nucena čelit Česká televize.

„A musíme bohužel konstatoval, že hluboká politická krize v naší zemi nadále trvá,“ shrnul Rakušan. Situaci mohly změnit předčasné volby, ale na ty podle všeho zřejmě nedojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …