Rakušan: S Redlem šéf ÚZSI kšeft neuzavřel. Nevím, že by s ním jednal

11.08.2022 10:17

Ministr vnitra Vít Rakušan v rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že nevidí problém v tom, že se nový ředitel civilní rozvědky Petr Mlejnek v minulosti stýkal s obviněným lobbistou Michalem Redlem. U ředitele České pošty Romana Knapa přitom kontakty s Redlem Rakušanovi vadily. Rakušan vedle toho promluvil o situaci u policie po konfliktu na jednom z meetingů Andreje Babiše (ANO) a také o ukrajinských uprchlících.

Rakušan: S Redlem šéf ÚZSI kšeft neuzavřel. Nevím, že by s ním jednal
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ministra vnitra Víta Rakušana a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků

Deník Právo napsal, že ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek do roku 2021 udržoval kontakty s Michalem Redlem, momentálně obviněným v pražské kauze Dozimetr. Vít Rakušan, pod jehož resort tato civilní rozvědka spadá, však dal najevo, že v tom nevidí problém, protože v inkriminované době byl Mlejnek civilní osoba a mohl se stýkat, s kým uznal za vhodné.

„Informaci, že by s ním řešil státní zakázky, nemám. Pokud vím, žádný kontrakt s ním nikdy neuzavřel. Ale ve světle toho, že byl pan Mlejnek opakovaně prověřen Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) a tato prověrka mu nebyla odebrána ani po vypuknutí kauzy Dozimetr, je mi v zásadě jedno, jaké zakázky to měly být. Prověrku Národního bezpečnostního úřadu, která na ní může spolupracovat i s tajnými službami, a bezpečnostní screening, kterým musel Petr Mlejnek před svým jmenováním projít, považuji za zcela dostatečnou garanci jeho absolutní spolehlivosti,“ zdůraznil Rakušan.

K rezignaci na post ministra vnitra, k čemuž ho vyzývá opozice právě kvůli kontaktům Mlejnka s Redlem, nevidí Rakušan důvod.

Pár slov Rakušan poznamenal i k situaci u policie po zákroku neuniformovaných strážců zákona na jednom z meetingů Andreje Babiše (ANO). Rakušan tento případ označil za exces jednotlivců a konstatoval, že policie jako celek pracuje dobře.

A nakonec došlo i na ukrajinské uprchlíky. Konstatoval, že neexistují přesná čísla o tom, kolik ukrajinských běženců z Česka odešlo, ale existují čísla dokládající, že klesají počty válečných uprchlíků, kteří do Česka přicházejí. A je také jasné, že rostou počty Ukrajinců, kteří si v Česku našli práci.

„Podle údajů, které v tomto týdnu vydalo ministerstvo práce, si v Česku našlo práci 101 tisíc Ukrajinců,“ uzavřel Rakušan rozhovor.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…