Rakušan burcoval k silné odpovědi Rusku. Jenže po něm přišel k pultíku Filip...

20.04.2021 18:17

Kauza Vrbětic hýbe celou společností. Tématem se v úterý zabývala i Poslanecká sněmovna. Kromě ostatních řečníků na plénu vystoupil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan, který volá po jasné a razantní reakci na bezprecedentní útok na Českou republiku. Mimoto Vojtěch Filip, šéf KSČM, před poslanci zdůraznil, že v celé kauze si je potřeba uvědomit, že nemáme žádný důkaz. Podle něj je tedy hlavně potřeba celou záležitost došetřit.

Rakušan burcoval k silné odpovědi Rusku. Jenže po něm přišel k pultíku Filip...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

Vít Rakušan, předseda Starostů a nezávislých, na plénu Poslanecké sněmovny v úterý uvedl, že je v celém kontextu kauzy Vrbětic podstatné hlavně poděkovat bezpečnostním složkám, které odvádějí skvělou práci. „Do budoucna bych chtěl vyzvat vládu, aby nezpochybňovala naši bezpečnostní komunitu, kterou sama zřizuje,“ apeloval a jasně odmítl slova premiéra, že se jednalo o útok na zboží. V tomto kontextu zdůraznil dvě lidské oběti, které v této záležitosti přišly o svůj život. „Hovořit o útoku na zboží je cynismus a nepochopení situace, která se okolo nás odehrává. Situace je vážná,“ varoval rázně poslanec.

Podle něj reakce vlády v první fázi byla adekvátní. To ale nesmí být reakce konečná. Zdůraznil, že Ruská federace paralyzuje činnost české ambasády. „Musíme reagovat stejně. Počet českých diplomatů v Moskvě musí být stejný jako ruských diplomatů v Praze. Musíme ukázat, že jsme sebevědomým státem, který se nebojí silných řešení. Rusko na jiné než silné odpovědi neslyší,“ rozčiloval se na plénu šéf Starostů a přednesl usnesení, ve kterém vyzývá vládu k mezinárodní reakci ve smyslu spolupráce NATO a EU, tak aby Česká republika jasně ukázala, kam patří. Dále navrhuje svolání summitu EU a vyzývá vládu k důslednosti v rámci odškodnění lidí v regionu, ať již hovoříme o vyrovnání majetkovém či nemajetkovém.

Podle Filipa nemáme žádné důkazy

Po Rakušanovi vystoupil před poslance místopředseda Sněmovny a předseda komunistů Vojtěch Filip, který se v úvodu vyjádřil, že nechápe, proč za šest a půl roku nedospěly orgány činné v trestním řízení k žádnému výsledku, a jak je možné, že dodnes nevíme příčinu výbuchu. „To je opravdu na pováženou,“ uvedl a pokračoval, že předřečníci mluvili o tom, že jsou tady důkazy. „Žádný důkaz nebyl předložen,“ vyvrátil poslanec s tím, že pro něho jako právníka je rozdíl mezi důkazem a důvodným podezřením. „To je pro mě to nejpodstatnější,“ konstatoval.

Druhá věc, kterou vyzdvihl ze slov předřečníků, bylo tvrzení, že jsou všichni spojenci zajedno v tom, co děláme. „Já to tak nevnímám,“ řekl a konstatoval, že neeviduje žádný razantní potlesk ke krokům, které jsme učinili.  A to ho vede k další otázce. „Nakolik je to naše řešení na základě důvodného podezření podloženo, abychom ty razantní kroky udělali,“ zamyslel se a připomněl, že jsme si sami zlikvidovali naši ambasádu. „Museli jsme počítat s tím, že stejný počet pracovníků bude vyhoštěn i z druhé strany, tedy Ruské federace,“ připomněl a znovu zdůraznil, že je potřeba kauzu došetřit. „Trváme na došetření výbuchu ve Vrběticích,“ uvedl a vyjádřil rovněž jisté znepokojení nad tím, že všechna vyšetřování nevedla k žádnému výsledku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…