Rakušan s Bartošem zašli do štábu SPOLU „pogratulovat“. A vyšli s uzavřeným memorandem

09.10.2021 22:22

Koalice SPOLU a Piráti a Starostové a nezávislí uzavřeli memorandum o vůli vytvořit vládní koalici. Vyzývají prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil Petra Fialu sestavením vlády. Zástupci obou koalic se na memorandu dohodli na společném večerním setkání, když Rakušan s Bartošem přišli pogratulovat vítězům. Alespoň to oznámili u dveří novinářům.

Rakušan s Bartošem zašli do štábu SPOLU „pogratulovat“. A vyšli s uzavřeným memorandem
Foto: Screen: TV Nova
Popisek: Lídři koalice SPOLU slaví volební vítězství.

„My jsme se dnes tady sešli na prvním jednání po volbách poté, co většina občanů České republiky ve volbách dala podporu politickým stranám, které se přihlásily k tomu, že chtějí změnit politiku v České republice. Výsledek toho našeho jednání je memorandum našich pěti stran o vůli vytvořit většinovou vládu České republiky. Já vás seznámím s obsahem toho memoranda: Našich pět politických subjektů sdružených ve dvou volebních blocích reflektuje vůli občanů České republiky po změně vyjádřené skutečností, že tyto strany a hnutí získaly ve volbách většinu poslaneckých mandátů. Vědomy si své odpovědnosti rozhodly se deklarovat vůli vytvořit společně vládu České republiky. Žádají tímto prezidenta České republiky, aby pověřil Petra Fialu jednáním o sestavením takové vlády. Prohlašujeme a potvrzujeme tím naše dřívější veřejná prohlášení, že žádný ze signatářů tohoto memoranda nevstoupí do jednání s žádným dalším politickým subjektem,“ sdělil úvodem společné tiskové konference Petr Fiala, že nyní se budou řešit konkrétní programové oblasti a budoucí politické uspořádání.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

7%
87%
hlasovalo: 30932 lidí
Šéf Pirátů Ivan Bartoš následně poděkoval předsedovi Fialovi. „Jsem velmi rád, a často to bylo napadáno i třeba Andrejem Babišem i jinými stranami před volbami, že tyto dvě koalice budou nejisté po výsledku těch voleb. Že hrozí nějaký rozpad či nějaká jednání s vládním hnutím ANO. Já jsem i v rozhovorech hovořil o tom, že to, co naše koalice deklarovaly a platilo před volbami, bude platit i po volbách, a toto memorandum je první krok na té cestě dát této zemi budoucnost, bavit se o demokratické vládě,“ sdělil Bartoš. 

Podle šéfky TOP 09 Pekarové Adamové přinesly tyto volby několik důležitých zpráv. „Bylo poraženo hnutí ANO, zvítězila většina, která byla dnes v opozici, ale my máme příležitost na změnu, na velkou změnu, máme silný mandát od voličů napříč Českou republikou, nehodláme tuto změnu promarnit. Naopak,“ podotkla Pekarová Adamová a připomněla i to, že komunisté se po 32 letech od sametové revoluce nedostali do Poslanecké sněmovny. „To myslím, že je velmi důležitý další z výsledků těchto voleb. A mám i radost, že extremisté nebyli tak silní, jak ostatní předpokládali,“ sdělila Pekarová Adamová.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…