Rakušan to myslel dobře, ale dopadlo to... Kypr, moč a jehovista. Kolují drsné i milé vtípky

16.12.2021 21:11

S blížícím se příchodem svátků se začínají množit vánoční přání i od českých politiků. Jedno z nich značně vybočuje. Předseda starostů a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan se totiž rozhodl své přání pojmout za pomoci videoklipu, na němž nepromluvil ani jediné slovo. Kromě toho, že krok vyvolal řadu vtipů, si někteří z Rakušanova vzkazu vzali i možnost, že chtěl předseda Starostů naznačit blížící se válečný konflikt s dvojicí světových mocností. „Cítím ve vzduchu vyhlášení války,“ spekuloval jeden z komentujících po Rakušanově vánočním přání týkajícím se Ruska a Číny.

Rakušan to myslel dobře, ale dopadlo to... Kypr, moč a jehovista. Kolují drsné i milé vtípky
Foto: Repro Twitter @velkejkapo
Popisek: Rakušanovo vánoční sdělení vzbudilo vlnu vtipů

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
Rakušan na videu úvodem za znění jazzového coveru známé sváteční písně Tichá noc odhazuje papíry, na kterých si k vánočním svátkům přeje, abychom do jednoho roku na některé události už jen vzpomínali. „Při troše štěstí do jednoho roku budeme na tohle už jen vzpomínat,“ sděluje šéf Starostů, načež na jednom z vytištěných poutačů ukáže osm obrázků, mezi nimiž je piktogram koronaviru, roušky, hnízda, ale také vlajka Číny a Ruska.

Jelikož je celé sdělení „vyřčeno“ pouze pomocí textu na papírech a Rakušan nepromluví ani slovo, můžeme jen spekulovat, zdali předseda STAN chtěl vlajkami obou zemí naznačit, že doufá, že za rok už budeme jen vzpomínat na kauzu Vrbětice a původ koronaviru či co oběma vlajkami mínil.

Co už ale politik specifikoval, je ujištění, že ví, že novou vládu čekají velké výzvy. Ujistil též, že ví, že nás čekají těžké časy. „Ale teď vám chci říct a slíbit… snad proto, že jsou Vánoce… a o Vánocích chceme všichni cítit naději… že víme, že je před námi velká výzva… že víme, že to bude těžké… ale že to společně zvládneme s trpělivostí, poctivostí a pokorou, protože to děláme pro vás,“ vyjevil s tím, že tak učiní, i kdyby měl zešedivět.



„Veselé Vánoce!“ stojí již na posledním z papírů, které Rakušan odhazoval ze záběru kamery bez uhnutí pohledu očí.

Dosti podivné vánoční sdělení bez jediného slova se u mnohých Rakušanových sledujících nesetkalo s přílišným pochopením, netrvalo tak dlouho a mnozí video začali parodovat. „Můžete být v politice, jak dlouho chcete, ale jednu věc se nikdy nenaučíte… nefoť se s cedulí, lidi mají photoshop,“ poradil na to politikovi jeden z přispěvatelů a kromě informace připojil i tradiční internetový vtip, který zahrnuje Rakušana s cedulí informující o lokalitě, v níž se nachází moč. Příspěvek s poznatkem evidentně u podporovatelů kandidáta na ministra vnitra boduje, jelikož jej kladně ohodnotilo již téměř 600 sledujících.

Připojila se i Rakušanova asistentka a poslankyně Barbora Urbanová, jež pro změnu navázala na další dění na internetu, které v posledních dnech způsobuje šíření falešných fotografií, které vkládají do úst odpůrcům očkování výzvy k vakcinaci. „Národ Tě potřebuje! Očkuj se i TY!“ zobrazuje kupříkladu jeden z podvržených plakátů zobrazujících Landu. Právě na tuto kampaň reagovala při úpravě Rakušanovy fotografie i sama politička. „… děkuji Danielu Landovi, že změnil názor na očkování,“ stojí na fotografii upravené Urbanovou.

Podvržené fotografie se zpěvákem Danielem Landou, na které Urbanová navázala:



Ve vláknu se objevil i známý glosátor s přezdívkou Babblebam a Rakušana poupravil do náboženské tematiky. „Dobrý den. Máte moment pobavit se o našem spasiteli Ježíši Kristovi?“ drží po úpravě předseda starostů.

Neobjevovaly se jen koláže, nýbrž i vzkazy. „Chovejte se jako normální člověk a na celý kartičky se můžete vys***,“ znělo v jednom z nich.

Mnohé zneklidnilo, že Rakušan nejenže nemluví, ale ani nemrká. „Působíte psychopatickým dojmem,“ varovala jedna z komentujících politika.



Neděsilo pouze nemrkání. „Tohle že je nový ministr vnitra ? ... si to plete s výukou na prvním stupni ZŠ, ne?“ nestačil se divit další z komentujících.

Pozornost budilo i přesvědčení politika, že na Rusko a Čínu už za rok „budeme jen vzpomínat“. „By mě teda zajímalo, jak se chce zbavit Číny a Ruska. Cítím ve vzduchu vyhlášení války. Bože, já se začínám stydět, že jsem říkal, že mi přijdete jako jediný normální politik,“ zhrozil se Rakušanův podporovatel.



A objevovaly se i komentáře od lidí, kteří by byli raději, kdyby Rakušan vysvětlil, proč jeho stranu podporují velkými částkami kyperské firmy končící ve ztrátě. „Radši byste měl vysvětlit, proč vaše hnutí mají tak rády firmy na Kypru,“ doporučil předsedovi STAN starosta Valdic Pavel Trojan (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…