Rakušan usměrňuje Čechy: Nedělejme z Ukrajinců oběti svých problémů

02.04.2022 17:53 | Ze sítí

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan si na svém twitteru posteskl, že mu jeden z občanů napsal, že politici řeší jen Ukrajinu, ale co naši lidé... „Skutečně si někdo myslí, že můžeme neřešit Ukrajinu?“ ptá se Rakušan.

Rakušan usměrňuje Čechy: Nedělejme z Ukrajinců oběti svých problémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

„'Vždyť vy řešíte jen Ukrajinu, a co naši lidi...' napsal mi nejeden spoluobčan na sociálních sítích. A já se poprvé po mnoha dnech vážně pozastavil. Skutečně si někdo myslí, že můžeme neřešit Ukrajinu? Že můžeme nepomáhat lidem, kteří utíkají před válkou? Ti dospělí, kteří k nám přicházejí, jsou z 80 % ženy. Fotky dětí ležících v tzv. Krajských asistenčních centrech pomoci nemusím připomínat. Dospělí muži jsou v naprosté většině starší, již neschopní boje. Ano, musím řešit Ukrajinu. Nejen z důvodu vlastních hodnot, kdy já budu vždy nazývat celou věc správným jménem: je to Putinova agrese, zažíváme válku. Něco, co si má generace myslela, že nezažije. Cílem útoku jsme i my, nejen Ukrajina. Musíme řešit zajištění bezpečnosti naší země, našich lidí i těch, které mi svědomí nedovolí v tak hrozné situaci, v jaké jsou, opustit,“ poznamenal Rakušan na svém twitteru.

„My všichni, naše společnost. Naše bezpečnostní složky, úřady, samosprávy, neziskovky, všichni dobrovolníci,“ dodal. „Podařilo se nám na vnitru velmi rychle vytvořit systém, který řeší válečné utečence efektivně. Rychle dostat do země, tak, aby co nejméně trpěli. Rychle dostat do center pomoci, kde na jednom místě vyřídí všechno, co je potřeba. Odbor azylové a migrační politiky posílit o příslušníky policie, to vše díky nouzovému stavu, který je nastaven tak, že nikomu žádná práva nebere a nám a našim Ukrajincům pomůže,“ zmínil.

„Přehledný web, kde je na jednom místě všechno i v ukrajinštině. Jsem velmi hrdý na tým na svém ministerstvu, protože jsme vzorem i pro ostatní členy EU. Děkuji jim za to, explicitně hasičům, policistům, pracovníkům odboru azylové a migrační politiky, stejně jako vám všem za přístup. Vím ale, že počáteční nadšení vyprchá. Za chvilku začneme být unaveni, začnou se objevovat problémy. Vím to. Nejsem naivní, nemyslím si, že budu ministr bez problémů – já jsem tu od toho, abych je řešil. A abych jim předcházel. I proto se snažím dívat dopředu,“ poukázal Rakušan.

„Vím, že problém budou dezinformace, nenávist k lidem, kterým se teď všichni tak moc snažíme pomoct. Ubraňme se tomu. Ubraňme před tím hlavně je, nedělejme z nich oběti našich vlastních problémů. A že jich je požehnaně. Putinova drahota bezostyšně útočí na naše domácnosti, inflace, na kterou zadělala minulá vláda a kterou přiživuje všechno, co teď děláme, drahé energie, drahé pohonné hmoty. Ve vládě musíme hlavně spolupracovat, nekoukat vlevo, vpravo a dělat věci správné,“ píše též ministr vnitra.

„Věci, které budou mít kýžený efekt: pomoci lidem, kteří to potřebují, a ty, kteří to nepotřebují, nechat volně dýchat. Z toho svobodného odfukování pak vzniká spousta pozitivních věcí: pomoc našim Ukrajincům, boj s diktátorem, často i jen lepší nálada, kterou naše země potřebuje. Vydali jsme Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Schválili jsme rozpočet. Podáváme návrhy zákonů, řešíme sociální situaci našich občanů. Přemýšlíme o reformách na našich resortech, Petr Gazdík na ministerstvu školství a jeho úvahy směrem ke konečně moderní podobě maturity jsou důkazem. A tak ještě jednou děkuji. Nejen za všechno výše uvedené, ale i za to, že to všechno vlastně může vznikat. Je to díky vám, vaší podpoře,“ zakončil Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…