Rakušan zůstal šéfem STAN. Co na to voliči? Politologové promlouvají

24.07.2022 6:30

Obnovení důvěry u voličů po kauzách, které vyvrcholily obviněním náměstka pražského primátora Petra Hlubučka v korupční kauze Dozimetr, bude pro hnutí STAN během na dlouhou trať. Shodli se na tom politologové, které oslovila ČTK.

Rakušan zůstal šéfem STAN. Co na to voliči? Politologové promlouvají
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Projev Víta Rakušana na mimořádném volebním sněmu STAN.

Obměna vedení hnutí STAN, jak ji včera provedl mimořádný sněm v Hradci Králové, je podle politologů jen jedním z dílčích kroků k jejímu znovunabytí.

Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy má hradecký sněm za úspěch stávajícího předsedy Víta Rakušana. „Nejen kvůli silnému mandátu, který na sněmu získal, ale i s ohledem na složení nového vedení. Je ale samozřejmě otázkou, zda voličům bude tato obměna stačit k obnovení pošramocené důvěry,“ sdělil ČTK. STAN podle něj pro trvalé zakotvení v celostátní politice potřebuje silnější ideové vymezení. Koncept decentralizace, o němž Rakušan hovořil, ani apel k zavedení eura, k tomu samy o sobě nebudou stačit, míní.

Podle vedoucího katedry politologie Metropolitní univerzity Praha Petra Justa se hnutí snažilo ihned po vypuknutí kauzy reagovat tak, aby minimalizovalo negativní dopad. „Ty kroky byly ve znamení sebereflexe, přiznání chyb a vyvození politické odpovědnosti. Přesto následoval poměrně rychlý pád preferencí. Tím chci naznačit, že obnova důvěry je během na dlouhou trať,“ uvedl.

Včerejší sněm a obměnu většiny nejužšího vedení hnutí vnímá jako jeden z dalších nápravných kroků v řadě. „Samozřejmě to neznamená, že se podpora hned zase vrátí. STAN tak čeká práce na další týdny a měsíce,“ řekl Just. Jak změnu voliči vnímají, ukážou blížící se komunální a senátní volby, v nichž byli Starostové dlouhodobě úspěšní, dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…