Rána pro pandemický zákon: Senátor Láska ho odmítl

25.01.2022 13:42 | Ze sítí

Senátor Václav Láska se na svém facebookovém profilu vyjádřil k tomu, jak bude hlasovat o novele pandemického zákona. Nepovažuje ji sice za fašistickou, jak tvrdí někteří její odpůrci, určité výhrady k ní ale má.

Rána pro pandemický zákon: Senátor Láska ho odmítl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

„Touto cestou chci reagovat na (v této chvíli již) 2000 e-mailů, kterými mě vyzýváte k neschválení novely/zrušení pandemického zákona. Nejdříve je třeba říci, že v Senátu nebudeme hlasovat o zákonu jako celku, ale o jeho novele. Zákon jako takový je již platný. Nemohu tedy vyhovět vašim žádostem o zrušení zákona,“ poznamenal Láska.

„Novela zákona je však významná a zasahuje skoro do všech jeho paragrafů. Jako svůj argument jste mi často posílali rozbor advokáta Nielsena. Musím říct, že jeho názor je dosti radikální. Ono také co čekat od advokáta, který má potřebu psát ředitelům škol, že dodržováním opatření proti pandemii covidu-19 se mohou dopouštět apartheidu? Ale v zásadě lze některým jeho výtkám přitakat. Jako objektivnější bych ale viděl například názor profesora Jana Wintra,“ zmínil Láska.

„Za zásadní považuji výtky týkající se stanovení účinnosti zákona na neurčito, nařizování karantény prostřednictvím SMS nebo omezení soudního přezkumu. Dále mi přijde jako zbytečné a nevhodné posilování zákazů a restrikcí, zvláště v souběhu právě s omezením soudního přezkumu. V kontextu s tím pak nedobře vyznívá (v zákonu již obsažené) nedostatečné stanovení náhrady škody a horní výše pokut, které lze za porušení nařízení uložit. To je tedy dost důvodů, proč uvedenou novelu podpořit nemůžu,“ dodal dále Láska.

„Dovolte mi ještě poznamenat, že tuto novelu nepovažuji za fašistickou (jak mi píšete). Co se týče protiústavnosti, je asi na hraně a docela by mě zajímal názor Ústavního soudu. Každopádně je prostě špatná. Proto ji jako senátor nepodpořím. A protože je z mého pohledu (zvláště ve lhůtách stanovených legislativní nouzí) neopravitelná, budu aktivně hlasovat pro její zamítnutí,“ zakončil svůj postoj.

Poslanecká sněmovna nakonec dnes novelu pandemického zákona kvůli vetu SPD neprojedná. Koalice k ní svolá mimořádnou schůzi patrně na příští úterý. U Sněmovny předtím kvůli novele protestuje asi 800 odpůrců, na průběh dohlížela městská i státní policie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…