Randula od Svobodných: Přišla ODS o voliče, nebo voliči o ODS?

15.03.2024 13:47 | Komentář

„Podle zpráv insiderů si Petr Fiala údajně nedávno interně posteskl: „Máme pravicový program, máme pravicové politiky, ale chybí nám pravicoví voliči. Ponechme nyní chvíli stranou tu doslova se nabízející disputaci o to, zda je dnešní program ODS skutečně pravicový a na tenký led posuzování ‚pravicovosti‘ jednotlivých jejích hlavních protagonistů se pro jistotu nepouštějme vůbec,“ uvedl Jiří Svoboda Randula, odborný garant Svobodných pro oblast kultury.

Randula od Svobodných: Přišla ODS o voliče, nebo voliči o ODS?
Foto: Archiv JSR
Popisek: Jiří Svoboda Randula, odborný garant Svobodných pro oblast kultury

Výrok Petra Fialy vyvolal rozruch a znovu otevřel debatu o identitě a strategii Občanské demokratické strany.
 

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15688 lidí
Jiří Svoboda Randula se v této souvislosti domnívá, že ODS přišla o své tradiční voliče tím, že se postupně vzdala svých pravicových ideálů a přijala pragmatický přístup k politice. „ODS se stala součástí politického establishmentu, kde jediným spojovacím prvkem je ‚boj proti‘, což je paradoxně podobné předlistopadovým tendencím,“ řekl Randula s tím, že podle něj ODS zapomněla na své původní ideály a stala se pouhým ‚průměrným‘ hráčem na politické scéně.
 
Randula dále zdůrazňuje, že ODS přestala nabízet jasnou pravicovou alternativu. „Namísto toho, aby stála pevně na svých zásadách, se strana pokouší zalíbit lidem s rozporuplnými představami o pravicové politice,“ dodal ve svém nedávném komentáři.
 
Někteří političtí pozorovatelé se prý domnívají, že ODS potřebuje nového vizionáře, který dokáže znovu oslovit pravicové voliče. „Máme tu prázdnotu po Václavu Klausovi, jehož charisma a jasná pravicová vize již není ve straně cítit,“ poznamenal Randula. „ODS potřebuje nového lídra, který dokáže znovu představit hodnoty svobody a volného trhu s nadšením a přesvědčivostí.“
 
Podle všeho se Fiala snaží zdůvodnit nedostatek pravicových voličů tím, že podle něj voliči nechtějí pravicová řešení. Tento pohled však Randula odmítá. „Voliči jsou ochotni podpořit politiku, která jim přinese skutečné výhody a přesvědčivě je přesvědčí o jejích přínosech,“ tvrdí.
 
Vzhledem k současné situaci se tedy zdá, že ODS čelí výzvě najít svou pravicovou identitu a znovu získat podporu ztracených voličů. Jak bude strana reagovat na tuto výzvu a jestli dokáže najít nového vůdce, který ji vrátí k jejím kořenům, zůstává otázkou, na kterou bude třeba odpovědět v nadcházejících měsících.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…