Rath ke své kauze: Soudkyně Janů je politicky motivovaná

04.01.2014 11:56

Stíhaný David Rath (dříve ČSSD) dal bulvárnímu deníku Blesk krátký komentář k rozhodnutí Ústavního soudu, který rozhodl, že minimálně pět měsíců byl ve vazbě nezákonně. David Rath je přesvědčen, že poslední verdikt může prospět jeho korupční kauze, protože se mu podařilo ÚS upozornit na to, že vazební soudy rozhodovaly na základě zmanipulovaných důkazů.

Rath ke své kauze: Soudkyně Janů je politicky motivovaná
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

David Rath byl konečně vyslyšen Ústavním soudem. U něj si stěžoval na porušování svých práv a na délku vazby. Blesk připomíná, že si stěžoval už dvanáctkrát a dvanáctkrát byl odmítnut. Nyní Ústavní soud rozhodoval v novém složení. Kromě soudkyně Ivany Janů, jejíž podpisy prý byly nejčastěji pod rozhodnutím ÚS, zasedali ještě nově jmenovaní soudci Milošem Zemanem. Jde o Ludvíka Davida a Kateřinu Šimáčkovou. Právě oni soudkyni Janů tentokrát přehlasovali.

Rathův obhájce Adam Černý prý není toho názoru, že by rozhodnutí Ústavního soudu o porušování práv Davida Ratha nějak pomohlo v jeho trestní kauze, ale sám obžalovaný je optimistický.

„Teoreticky by to mít vliv mělo. Za prvé jsem Ústavní soud upozornil na to, že vazební soudy rozhodovaly na základě zmanipulovaných důkazů. Za druhé se nabízí otázka, zda je současný soudce Robert Pacovský kompetentní mě soudit, když mě dvakrát odmítl pustit z vazby,“ říká Rath.

Taková vyjádření by byla v zahraničí brána jako zásah do nezávislého chodu soudu

K osobě soudkyně Janů, která byla opakovaně proti jeho propuštění z vazby, Rath uvedl, že je „jednoznačně politicky motivovaná osoba“. Blesk píše, že soudkyně Janů dříve působila v KDU-ČSL.

Bulvární deník Blesk připomněl slova Miloše Zemana, který měl Ratha označit za ha*zla a zloděje. „Tady pan prezident dost přestřelil. Taková vyjádření by byla v zahraničí brána jako zásah do nezávislého chodu soudu,“ míní David Rath, který je zjevně potěšen posledním verdiktem ÚS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…