Rath si bude listovat odposlechy. Má se seznámit se spisem

08.01.2013 12:06

Stíhaný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath (dříve ČSSD) a jeho právní zástupci se dnes seznamují s vyšetřovacím spisem. Potvrdil to státní zástupce Petr Jirát.

Rath si bude listovat odposlechy. Má se seznámit se spisem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po odchodu od řečnického pultíku byl Rath velice tichý

Někteří z politikových spoluobviněných podle něj začali materiál studovat již minulý týden. Žalobce očekává, že bude seznamování trvat minimálně do konce ledna, vzápětí na to policie sepíše návrh na podání obžaloby a zašle ho státnímu zastupitelství.

Podle Jiráta musí mít všichni stíhaní dostatek času na prostudování svého případu, jinak by bylo porušeno právo na jejich obhajobu. Spis se zároveň převáží z věznice do věznice. „O jeden originál se musí podělit 11 obviněných a 15 advokátů," prohlásil žalobce. Nelze podle něj odhadnout, jak poctivě budou chtít materiál pročíst. Například Rath se chce podle dřívějšího vyjádření svého právníka Romana Jelínka seznámit se všemi odposlechy, které policie pořídila za šest měsíců.

Policie obvinila v květnu Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Před Vánoci kriminalisté ukončili shromažďování důkazů. Ratha pak kvůli seznamování se spisem převezla eskorta z Litoměřic do ruzyňské vazební věznice v Praze.

Rath si údajně vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera - bývalého poslance Petra Kotta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…