Rath si stěžoval. Salačová se prý smí radit s advokáty víc než on

15.08.2013 15:13

Před Krajským soudem v Praze dnes opět vypovídá poslanec David Rath (dříve ČSSD) obžalovaný s dalšími deseti lidmi z korupce. Jeho promluva navazuje na přerušení z minulého týdne, kdy se omluvil kvůli únavě. Svou řeč začal námitkami vůči soudu, stěžoval si na to, že nemá patřičný přístup k obhajobě a přístup soudu je nerovný.

Rath si stěžoval. Salačová se prý smí radit s advokáty víc než on
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se spoluobžalovaným Petrem Kottem

Rathovi vadí, že nemá dost času na porady se svými dvěma advokáty, Romanem Jelínkem a Adamem Černým. Soudce Robert Pacovský odpověděl, že se vše děje v souladu s trestním řádem. Rath s ním nesouhlasil a uvedl, že například obviněná Ivana Salačová, která hovořila před ním, měla možnost v klidu vše probrat s právníky, zatímco Ratha vždy odvede vězeňská eskorta do cely pro vazebně stíhané a může mluvit s advokáty až v krátkosti v soudní síni. Při poradách ke všemu stojí kolem justiční stráž, za ním sedí veřejnost a místnost sledují bezpečnostní kamery. "Cítím se diskriminován proti těm, kteří nejsou vazebně stíháni," dodal Rath.

Rath líčil chod krajských nemocnic

David Rath u soudu pokračoval popisem, jak se obecně realizovaly zdravotnické zakázky ve Středočeském kraji, když byl hejtmanem, a zaměřil se na chod krajských nemocnic. Když coby hejtman vedl kraj, byla podle něj snaha zrychlit modernizaci nemocnic. Jednotlivá vedení prý rozhodovala o nejdůležitějších věcech a o tom, co budou potřebovat. Krajský úřad pak jen dohlížel na to, aby se nemocnice zlepšovaly zhruba stejně. Obsah investic, tedy co, kdo a kde nakoupí, nebyl podle něho nijak tajný. "Byly to dlouho veřejně známé informace," dodal.

Vedení některých nemocnic prý byla nezodpovědná, a kraj proto zřídil společné představenstvo, ve kterém byli zaměstnanci krajského úřadu. "Podléhali řediteli, hejtman a rada kraje na ně neměli vliv," upřesnil Rath.

Salačová ve výpovědi popsala, jak se organizovaly zakázky

Rath navázal na svůj monolog z minulého týdne, tehdy jej ve čtvrtek přerušil kvůli únavě. Následoval výslech Salačové a přehrávání několikahodinových videozáznamů z jejích předchozích výpovědí před policií. Soudní výpověď dokončila dnes dopoledne a Rath mohl pokračovat.

Salačová má v obžalobě pozici spolupracující obviněné, protože se přiznala ke korupci a podle žalobce Petra Jiráta celou skupinu rozkrývá. Advokáti ostatních to odmítají a poukazují na rozpory v jejích dřívějších výpovědích. Salačové díky spolupráci hrozí nižší trest.

Popsala například, jak se veřejné zakázky údajně nastavily dopředu tak, aby vyhrála určitá firma a do dalšího kola se dostaly i další společnosti, které po předchozí dohodě dělaly "křoví", aby vše navenek vypadalo podle pravidel. Co se týče Ratha, hovořila o něm pouze v rovině spekulací, s jistotou o jeho zapojení do údajné korupce nemluvila.

Rath popírá, že by vzal úplatek

Žalobce viní 11 lidí z různých druhů korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji. Soud naplánoval jednání zatím do října, předvolává 78 svědků.

Ratha zadrželi kriminalisté loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. Podle spisu měl u sebe krabici se sedmi miliony korun. Rath popřel, že by si vzal úplatek. Zatím jej soud ponechává ve vazbě, stejně jako bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího přítele, někdejšího poslance Petra Kotta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…