Rath ve vězení ztratil už deset kilo a to ještě není to nejhorší

07.07.2012 11:36

ParlamentnímListům.cz se v pátek večer ozval blízký spolupracovník Davida Ratha, který nám popsal aktuální stav bývalého hejtmana Středočeského kraje. Jeho výpověď byla podmíněna tím, že nebude uvedena jeho skutečná identita, ačkoli ji naše redakce zná.

Rath ve vězení ztratil už deset kilo a to ještě není to nejhorší
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Podle výše zmíněného svědka se David Rath velmi trápí. "Berte to, že jde o člověka, který byl zvyklý na neuvěřitelný zápřah. Měl snad sto schůzek týdně, desítky telefonů, zpráv, jednání a musel udělat stovky rozhodnutí. Nyní? Mně samotnému je proti srsti o tom mluvit, ale vidím, že zájem médií o jeho neoprávněné zadržování uvadá, tak proto bych to chtěl popsat," řekl naší redakci Rathův blízký spolupracovník.

"On už ve sněmovně vypadal tak, že na něm plandalo sako, to si asi všimnul každý, kdo jej znal. Doposud zhubnul snad deset kilo, je propadlý v obličeji a je také hodně bílý, což je jasný důsledek toho, že on musí trávit prakticky celé dny zavřený v malém prostoru a ven smí jen někdy, je to fakticky nelidské," říká dále svědek.

Samotný exhejtman Středočeského kraje popsal své pocity na červnovém zasedání sněmovny slovy: "Myslíte si, že je normální, že takovíto lidé se smí umýt dvakrát týdně? Myslíte si, že je normální, že smějí chodit na jednu hodinu na dvorek 2 x 3 metry?"

"Ono se psalo a myslím, že jste to psali taky, že se Rath nenudí a že něco píše, ale tak to není. Nudí se a ubíjí ho to. Psaní mu pomáhá, píše dopisy, snaží se psát jen tak pro sebe a samozřejmě dennodenně čeká na to, jaká pošta mu přijde. Docela často zmiňuje, že je mu některá korespondence účelově zadržována," podotýká svědek.

Chybí prý naděje

ParlamentníListy.cz v týdnu upozornily, že David Rath ve své vazební cele skutečně píše paměti a dostal již několik nabídek na sepsání knihy. "V současné době klient připravuje návrh novely zákona o výkonu vazby. Vedle toho zvažuje nabídky na sepsání knihy o svém případu a nabídky na sepsání svého životopisu," řekl Rathův obhájce Roman Jelínek.

Anketa

Myslíte si, že je případ Davida Ratha zmanipulovaný?

84%
16%
hlasovalo: 6905 lidí
"Ale i David Rath je rozumný a ví, že tato kniha nemusí nikdy vyjít…“ podotýká poslancům blízký spolupracovník. "Také se často zajímá o to, co se děje venku, ale ty informace jsou samozřejmě hodně ořezané. Navíc je vidět, jak najednou celá ČSSD zapomenula, kdo byl svého času jejím korunním princem a tím nejtvrdším bojovníkem proti vládní koalici a kdo se často zastával obyčejných lidí," uvádí pro ParlamentníListy.cz Rathův kolega.

Podle informací naší redakce David Rath poslal některým členům ČSSD dopis. Většina z oslovených to však nechtěla komentovat s tím, že se nejedná o nic zásadního. Shodná byla i reakce, že zástupci sociální demokracie nebudou exhejtmanovi odpovídat. "Každému napsal něco jiného, obvykle reagoval na nějaké naše kroky, které souvisely s jeho případem,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz poslanec ze severních Čech Jaroslav Foldyna.

"A co je úplně nejhorší," uzavírá Rathův blízký spolupracovník, "ve vazbě může zůstat ještě dlouhé měsíce, což je to vůbec nejhorší, protože nevidí to světlo na konci tunelu," uzavírá.

Jak ParlamentnímListům.cz řekl žalobce Davida Ratha Petr Jirát, soudní stání může být opravdu až na podzim. "Zatím do cesty žádné komplikace nepřišly. Je to samozřejmě hrubý odhad, ale chtěli bychom během podzimu trestní řízení skončit,“ uvedl žalobce pro ParlamentníListy.cz, které se zajímaly, kdy by se Rathův případ mohl dostat před soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…