Rathovo městečko má průšvih: Vyhodilo miliony a asi z toho nic nebude

21.01.2013 7:12

Město Hostivice, kde žil poslanec a exhejtman David Rath (dříve ČSSD) má velký problém se sháněním dotací na rekonstrukci čističky. Za patnáct let přitom do projektu přiteklo už devět milionů korun, ale do země se ještě ani jednou nekoplo. Dokud byl Rath hejtmanem, tak Hostivice dostávala desítky milionů korun na dotacích.

Rathovo městečko má průšvih: Vyhodilo miliony a asi z toho nic nebude
Foto: tan
Popisek: Kritizovaná Rathova Hostivice

V Hostivici mají problém. Potřebují zrekonstruovat čističku odpadních vod, protože se obec ležící v těsném sousedství Prahy rychle rozrůstá a stávající čistička již nestačí počtu nově příchozích občanů. Obec za devět let investovala do projektu 15 milionů korun bez toho, aby se byť jednou koplo do země. Zdá se navíc, že dalších dotací se obec hned tak nedočká. Není přitom bez zajímavosti, že za necelé čtyři roky, kdy byl hejtmanem Středočeského kraje David Rath (dříve ČSSD), žijící v Hostivici, tak obec od kraje obdržela 75 milionů korun na dotacích. Zprávu přináší pondělní Právo.

Pět odmítnutých žádostí o dotace

Poslední žádost na rekonstrukci si Hostivice podala v prosinci 2012 na Státní fond životního prostředí, kde žádala o téměř 60 milionů korun na zavedení membránových separací kalu. Žádost však byla zamítnuta

„Tato žádost byla neakceptována z důvodu nesouhlasného stanoviska České inspekce životního prostředí, ve kterém se uvádí, že navržená technologie nepatří v ČR mezi ověřené typy vyhodnocené zkušebním provozem,“ sdělila Právu mluvčí SFŽP Lenka Brandtová. Obec už se proti rozhodnutí fondu odvolala a čeká na další verdikt.

„Technologie s membránovou separací kalu se běžně ve světě užívá,“ řekl Právu místostarosta Hostivice Jiří Kučera.

Miliony za ušlý zisk

Projekt rekonstrukce čističky má vyjít celkem na 81 milionů korun a Hostivice žádala o dotace i na Ministerstvu zemědělství. Tehdy ale nebylo vydáno příslušné územní rozhodnutí a žádost byla také zamítnuta.

První projekt na rekonstrukci čističky běžel již v letech 2004 až 2007, ale obec ho musela zastavit, protože neobdržela dotace a neměla dostatek vlastních peněz. Jen tento první pokus vyšel na 2,7 milionů.

„Kvůli krachu tohoto plánu navíc Hostivice musela po soudním verdiktu firmě Ingos, která měla podle smlouvy rekonstrukci čističky provést, zaplatit za ušlý zisk a vynaložené náklady 7,5 miliónu Kč. Navíc by jí ještě měla uhradit poplatek za prodlení ve výši 1,5 milionu Kč, píše deník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…