Rathův rozsudek je napsaný, exhejtman žene svůj případ výš

27.08.2019 12:46

Pražský vrchní soud v Praze už sepsal pravomocný rozsudek, kterým poslal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na sedm let do vězení za korupci při zadávání zakázek. Někdejší politik však zatím s přípravami na nástup do věznice spěchat nemusí, napsala ČTK.

Rathův rozsudek je napsaný, exhejtman žene svůj případ výš
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Než se spis dostane ke středočeskému krajskému soudu, který bude verdikt rozesílat stranám a vyzívat Ratha k výkonu trestu, musí Nejvyšší soud v Brně vyřešit několik stížností a návrhů bývalého hejtmana a jeho ženy. ČTK to řekla mluvčí vrchního soudu Simona Heranová.

„V případu je pět podání – dovolání, dvě stížnosti a dva návrhy na odnětí a přikázání věci,“ uvedla Heranová. S dovoláním se podle ní na soud obrátila Eva Rathová, která u trestního senátu vedeného Pavlem Zelenkou neuspěla s odvoláním. Rath podal dvě stížnosti na podjatost členů senátu, oba manželé pak navrhli, aby byl případ odebrán pražskému vrchnímu soudu.

Odvolací Vrchní soud v Praze po sedmi letech od počátku kauzy letos v červnu uznal bývalého hejtmana vinným z ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Snížil mu původně uložený trest 8,5 roku vězení a zprostil ho obžaloby ze čtyř dalších žalovaných skutků. Zároveň mu uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit ve výkonných funkcích v samosprávě.

S verdiktem není spokojena ani jedna ze stran. Hned po vynesení avizoval Rathův advokát Roman Jelínek, že se dovolá k Nejvyššímu soudu. Vrchní státní zastupitelství chce pak podle dřívějšího vyjádření jeho šéfky Lenky Bradáčové v deníku Právo dát podnět pro dovolání nejvyššímu státnímu zástupci. Obě strany chtějí ale nejdřív počkat na písemné vyhotovení.

Pražský vrchní soud se případem zabýval dvakrát. První odsuzující prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz. Zelenka ale letos zopakoval, že odposlechy jsou v tomto případu nezákonné.

V kauze bylo kromě bývalého hejtmana obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal na šest let do vězení. Každý má také zaplatit 15 milionů korun. Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Policie bývalého hejtmana zadržela v květnu 2012, tuto částku si odnášel z domu Kottových v krabici od vína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…